Våldsbejakande islamister, exempelvis sådana som anslutit sig till terrororganisationen Islamiska staten, tillhör de som berörs av den nya lagstiftningen – som du underkänns av lagrådet Foto: AP / TT / Okänd

Lagrådet underkänner förslag om ny terrorlag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag om att kriminalisera deltagande och samröre i terrororganisationer underkänns av lagrådet. Rådet gör bedömningen att lagen skulle strida mot föreningsfriheten om den antas.

Regeringens lagförslag om att kriminalisera samröre och deltagande i terrororganisationer är tänkt att börja gälla redan den 1 augusti.  Förslaget har stöd i riksdagen genom en blocköverskridande överenskommelse om terrorlagarna som kom till efter terrordådet i Stockholm 2017.

Nu bjuder justitieminister Morgan Johansson (S) in partierna i överenskommelsen, M, C, KD, L och MP, för att diskutera hur man kan gå vidare.

– Lagrådets synpunkter i en sådan här fråga väger tungt, och ska väga tungt. Vi får naturligtvis analysera det för att se om det finns någon väg framåt i detta, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Den nya terrorlagstiftningen riktar sig både mot våldsbejakande islamister och kriminella vänster- och högerextremister. Exakt vilka organisationer som omfattas kommer att vara upp till domstolarna.

Strider mot föreningsfriheten

Lagrådet för i sitt yttrande ett resonemang om att det redan finns omfattande kriminalisering, om än svåröverskådlig, på området. Men den kritik som ligger bakom underkännandet handlar om att förslagen kan bryta mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten. Man varnar bland annat för konsekvenserna av att samröre med organisationer som i teorin förespråkar revolution, eller ägnar sig åt civil olydnad blir olagliga.

Morgan Johansson säger till Sveriges Radio att olika bedömningar står mot varandra.

– Den som utredde det här är ju själv domare i Högsta domstolen och menade ju att det här var inom ramen för föreningsfriheten, säger han.

Det här gör lagrådet

Lagrådets uppgift är att yttra sig om lagförslag innan de behandlas i riksdagen. Regeringen kan gå vidare med nya lagförslag även om de underkänns av lagrådet.

Det gjorde man bland annat när den så kallade gymnasielagen som gjorde det möjligt för asylsökande som fått avslag att söka uppehållstillstånd för gymnasiestudier klubbades igenom. 

Användningen av gymnasielagen stoppades under en tid när den fick underkänt i de första domstolar som prövade den. Men Migrationsöverdomstolen bedömde senare att lagen var tillämpbar.

Förslaget till skärpt terrorlagstiftning

Regeringen vill införa två nya brott:

-deltagande i en terroristorganisation.

-samröre med en terroristorganisation.

Regeringen vill också göra det straffbart att:

-offentligt uppmana och rekrytera till deltagande i en terroristorganisation.

-resa utomlands i syfte att delta i en terroristorganisations verksamhet.

-finansiera deltagande i en terroristorganisation.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.