Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stämmer det verkligen att det minskande barnafödandet kommer leda till att mänskligheten dör ut? Samir KC, professor och demografiforskare vid International Institue for Applied Systems Analysis i Österrike, har räknat på det hela. Foto: Christine Olsson / TT

Lägsta befolkningsökningen i Sverige på 22 år

Uppdaterad
Publicerad

Under 2023 minskade barnafödande i Sverige och nu är antalet födda barn per kvinna det lägsta som uppmätts av SCB.

När det gäller Sveriges befolkningsökning är även det den lägsta sedan 2001.

Sverige hade vid slutet av 2023 en befolkning på 10 551 700 personer och under året ökade befolkningen med 30 200 personer. Folkökningen som påverkas av hur många som dör, föds, invandrar och utvandrar har inte varit så här låg sedan 2001, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Antalet utvandrande från Sverige ökade under förra året. 73 400 personer utvandrade vilket var en ökning med 22 800 personer jämfört med 2022.

– Vi har sett att utvandringen har ökat i högre grad än de tidigare åren, så det är utvandringen som har spelat roll, säger Guadalupe Andersson, befolkningsstatistiker på SCB.

Majoriteten som utvandrade, nästan 70 procent, var i arbetsför ålder mellan 20 och 64 år.

Färre invandrar till Sverige

Förra året minskade antalet invandrade personer till Sverige. Jämfört med 2022 minskade det med 7 900 personer till 94 500 personer. Den största delen invandrande var återvändande personer födda i Sverige.

– Vi kan inte se i statistiken varför färre invandrar till Sverige men jag kan tänka mig att både omvärldsläget och nationella bestämmelser kan påverka, säger Guadalupe Andersson.

I antalet invandrande personer räknas inte asylsökande. De ingår i statistiken när de fått uppehållstillstånd och folkbokfört sig i Sverige.

Barnafödandet minskar

Under 2023 föddes 100 100 barn i Sverige och inte sedan 2003 har så få barn fötts. Sedan 2010 har barnafödandet haft en nedåtgående trend i Sverige och antalet födda barn per kvinna är nu det lägsta som någonsin uppmätts av SCB.

– Det låga barnafödandet bidrar till den lägre folkökningen.

Folkmängden minskade även i 12 av 21 län och i 193 av 290 kommuner. Det är betydligt fler än under 2022, då minskade folkmängden i fem län och 131 kommuner. Bland länen är minskningen störst i Gävleborg, med en minskning på 1 700 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.