Marina Tuutma, orförande för Svenska Distriktsläkarföreningen, är orolig över den rådande läkarbristen. Foto: TT/SVT

Läkare: Läkarbrist äventyrar patientsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Läget inom primärvården är just nu mycket ansträngt. På grund av specialistläkarbrist inom allmänmedicin blir det svårare att ställa rätt diagnoser i tid och enligt Marina Tuutma, orförande för Svenska Distriktsläkarföreningen, äventyrar det rådande läget patientsäkerheten.

Trots stigande läkartäthet är läkarbristen i landet fortfarande stor. Framför allt råder det en stor brist på specialistläkare inom allmänmedicin och psykiatrin och Marina Tuutma, orförande för Svenska Distriktsläkarföreningen, är orolig.

– Vi som jobbar lovar att göra det bästa med de resurser vi har, men det är svårt att göra ett mirakelarbete med så knappa resurser, säger hon i Morgonstudion.

Minskad kontinuitet

Marina Tuutma jobbar själv på en vårdcentral där de bara är två fast anställda läkare på 9 000 patienter. Något som hon menar leder till att patienter inte alltid får rätt diagnoser i tid och att kontinuiteten minskar.

– Många patienter behöver kämpa för att komma fram och vi som jobbar måste göra svåra prioriteringar, säger hon.

”Någonting måste göras”

Även Martin Lång som är ordförande i Hjärt- och lungsjukas förening i Kalix ser allvarligt på den rådande situationen. 

– Det är frustrerande att det är på det här sättet, någonting måste man göra, säger han.

Svårt att locka unga

Enligt Marina Tuutma är det idag svårt att locka unga specialistläkare till primärvården på grund av att arbetsmiljön är såpass ansträngd. Därför, menar hon, måste man prioritera att skapa en mer attraktiv arbetsmiljö.

– De unga måste se att det finns möjlighet att genomföra ett bra arbete och att lära känna sina patienter. Man måste också öka antalet platser för specialisttjänstgöring, säger hon.

Ny utredning

I juni fick socialminister Annika Strandhäll ta emot en utredning med förslag på hur primärvården långsiktigt kan stärkas. Men enligt Marina Tuutma är förslagen inte tillräckliga.

– Det behövs mer pengar och ett större nationellt grepp för att lösa den svåra situation som vi befinner oss i, säger hon till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer