”Jag har sett tragiska fall”, säger överläkaren Mia Fahlén som träffat flera patienter som valt bort traditionell vård för alternativ medicin. Foto: SVT

Läkare varnar bröstcancerdrabbade för alternativ vård

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på alternativ vård är stor i Sverige, framförallt bland kvinnor. Det här oroar bröstcancerläkare då en del patienter helt eller delvis väljer bort traditionell vård för att istället prova alternativa behandlingar, ett val som kan få förödande konsekvenser.

- Jag har sett tragiska fall. Folk som blir så sjuka att de inte klarar sig, säger överläkare Mia Fahlén.

Mia Fahlén är överläkare i kirurgi på Capio St Göran, en av Sveriges största bröstcancermottagningar med omkring 600 nya patienter varje år.

Då och då möter hon kvinnor som tackar nej till den effektiva behandling som sjukvården kan erbjuda, där uppåt 90 procent överlever fem år efter behandling.

En del av kvinnorna försvinner i några månader, eller ett halvår, innan de kommer tillbaka. 

– I värsta fall har deras sjukdom hunnit sprida sig. De har fått metastaser, tumörer i lymfkörtlarna eller på andra ställen i kroppen och har gått från att ha en sjukdom som är botbar till en som är dödlig. Det är oerhört tragiskt.

Dieter och ”antikroppar”

Alla vill inte berätta vad de provat istället, men några gör det.

– Det är kliniker i andra länder som ger “antikroppar” säger de, det finns dieter som folk ägnar sig åt.

Exakt hur många kvinnor i Sverige som har bröstcancer och som helt eller delvis undviker vårdens behandlingar är svårt att veta, eftersom sådan statistik saknas. Men andra cancerläkare som SVT talat med säger att de känner igen problematiken och att de är bekymrade.

Det finns också olika forum på nätet där bröstcancerpatienter beskriver en frustration över svensk sjukvård och tipsar varandra om alternativa kliniker och behandlare både i Sverige och utomlands, liksom om olika dieter, örtmediciner och psykologiska metoder. 

Väljer bort vård

Mia Fahlén träffar varje år en eller ett par kvinnor som helt väljer bort sjukvårdens behandling och som aldrig kommer tillbaka.

– Det är ju oerhört frustrerande, förstås, när det finns en effektiv behandling och att kvinnan har mycket större chans att överleva om hon väljer den. Men kvinnor måste få välja själva och göra det de själva anser är rätt. Det ankommer ju på mig som läkare att visa att det vi gör är bättre än något annat.

I juni kom slutbetänkandet i den statliga utredning som ska se över lagstiftningen kring alternativ och komplementär vård. Enligt utredningen är efterfrågan stor för alternativ vård, särskilt bland kvinnor. Mellan 29 och 58 procent av patienter med olika sjukdomsdiagnoser har det senaste året använt någon form av alternativ vård, enligt en undersökning som refereras i utredningen.  Enligt undersökningen har de vanligast använda metoderna, utöver kiropraktik och naprapati, varit massage, akupunktur och komplementärmedicinska preparat,  samt avslappningsövningar som yoga.

Behövs bättre bemötande

Mia Fahlén säger att hon inte har något emot varken yoga eller massage, tvärtom.

– Men när saker börjar kallas läkemedel – där går min gräns.

Många som söker alternativ vård tycks vara väldigt missnöjda med den hjälp de fått av sjukvården. Har inte ni ett ansvar för att inte skapa det missnöjet? 

– Jo, vi har ett jättestort ansvar för det. Vi är nästan världsbäst på att behandla många  sjukdomar. Men det som inte fungerar lika bra är bemötandet av patienter. Det behöver vi bli bättre på.

Vill se skärpt lagstiftning

Enligt utredningen ska det fortsättningsvis vara förbjudet att behandla cancer, men också andra allvarliga sjukdomar, med så kallad alternativ vård. Däremot ska åtgärder för att förebygga eller enbart lindra symptom inte omfattas av förbudet, vilket Mia Fahlén är kritisk till.

Hon tror att det kan vara svårt för patienter att förstå skillnaden mellan att behandla själva sjukdomen och att behandla symptomen.

– Skillnaden är inte solklar, vilket kan utnyttjas av de som säljer alternativ vård eller komplementära mediciner.

Mia Fahlén vill se en ännu skarpare lagstiftning, där allt som inte är vetenskapligt beprövat förbjuds.

– För att jag tycker att att alla är värda att få en behandling som vi vet faktiskt fungerar.

Har du eller någon anhörig valt bort sjukvårdens behandling för bröstcancer och istället använt alternativ vård? Vi vill gärna höra din historia! 

Kontakta therese.bergstedt@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.