Läkarförbundet: ”Dödshjälp är emot våra etiska regler”

Uppdaterad
Publicerad

Torsten Mossberg, styrelseledamot i Sveriges läkarförbud, reagerar kraftigt mot tanken att införa dödshjälp i Sverige.

– Vi ska bota och lindra, men vi ska inte medverka till att avsluta en människas liv, säger Mossberg i Aktuellt.

Det är Dagens Nyheter som mött och intervjuat en svårt sjuk man under hans sista tid i livet. Han sa i intervjun att han ville dö. En pensionerad 77-årig läkare hjälpte honom att få en dos läkemedel så att han kunde dö i förtid, ett så kallat assisterat döende.

Torsten Mossberg är läkare och ledamot i Sveriges läkarförbud:

– Dödshjälp är emot våra etiska regler. Vi ska bota och lindra, men vi ska inte medverka till att avsluta en människas liv, sa han i Aktuellt.

– Det får inte råda någon tvekan om en läkares syfte med sina åtgärder. Det får inte vara så att man misstänker att när jag söker en läkare för olika sjukdomar, att läkaren kommer att medverka till att mitt liv kommer att avslutas, sa Mossberg.

Parlamentarisk utredning

Han är däremot positiv till att frågan blir utredd. Det har gjorts förut, men den utredningen var vinklad till fördel för dödshjälp, menar Mossberg.

– Jag är för en parlamentarisk utredning. Jag tror att man måste lyfta på alla stenar. Det tycker jag inte att vi har gjort i Sverige.

Han vill ta reda på hur många läkare som kan tänka sig att utföra dödshjälp.

– Vi behöver utreda och undersöka om det finns många läkare i det här landet som är beredda att göra en sådan åtgärd – att serva patienter på det sättet. Jag är inte så säker på att vi kommer att ha en stor kader av läkare som är villiga att göra detta, sa Torsten Mossberg i Aktuellt.

Westerholm: ”Certifierade läkare”

Liberalernas riksdagsledamot Barbro Westerholm är positiv till dödshjälp.

– Det här ska vara läkare som är certifierade att göra detta, villiga att ställa upp. Det här är ingenting som hela läkarkåren ska ta sig an. Det här ska vara ett strikt regelverk för att ingenting ska gå snett, sa Westerholm.

Fakta: Dödshjälp i Sverige

Dödshjälp kan ses som en samlingsterm för åtgärder i vården där man efter ett önskemål från en patient ger en dödlig dos läkemedel med avsikt att orsaka patientens död.

Enligt Statens medicinsk-etiska råd (Smer) föreslagna definition klassas det inte som dödshjälp att avsluta en livsuppehållande behandling på en patients begäran. Detta eftersom det inte är en insats utan snarare att avstå från en insats.

Det är inte brottsligt i Sverige för en privatperson att hjälpa en person att ta sitt liv. Däremot kan vårdpersonal riskera att åtalas om den ger dödshjälp till en patient, det vill säga ha varit den som utfört den dödliga handlingen. Det kallas eutanasi.

Om patienten själv gör det, exempelvis tar en dödlig dos medicin, kallas det assisterat döende.

En läkare som förser en patient med en dödlig dos medicin som patienten tar på egen hand riskerar att förlora sin läkarlegitimation. Något sådant rättsfall har dock ännu inte prövats i domstol.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.