Läkemedel bromsar Skelleftesjukan

Uppdaterad
Publicerad

Ett avregistrerat läkemedel har visat sig bromsa upp sjukdomsförloppet av den så kallade Skelleftesjukan eller familjär amyloidos, visar en internationell studie.

”Eftersom det inte längre finns något patent skulle det vara relativt billigt och tillgängligt på licens när det nu finns en kontrollerad studie som visar att det har effekt”, säger professor Ole Suhr vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Förutom Umeå universitet har även Norrlands universitetssjukhus deltagit i studien.

130 patienter har behandlats

Under 2006 till och med 2012 har 130 patienter från flera länder, varav omkring 30 från Sverige, fått behandling med antingen det antiinflammatoriska läkemedlet Diflunisal eller placebo.

Cirka 200 svenskar lider av den ärftliga Skelleftesjukan. Första symptom är ofta domningar i händer och fötter som senare övergår i förlamning.

Sjukdomen förekommer framför allt i trakterna runt Skellefteå och Piteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer