• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats i Upplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Molin, onkolog på Akademiska sjukhuset. Foto: SVT

Läkemedelsbrist drabbar cancersjuka

Publicerad
Det råder brist på flera livsviktiga läkemedel i landet. Detta drabbar inte bara öppenvården utan även sjukhusen och svårt sjuka patienter där. Läkemedlet Vincristine – livsviktigt för vissa grupper av cancerpatienter – är ett av dem som just nu inte går att beställa från leverantören. Tar det slut kan det få allvarliga konsekvenser.

Läkemedlet Vincristine är ett cytostatika som används i kombination med andra cellgifter för att bland annat behandla leukemi och malignt lymfom, det vill säga lyfkörtelcancer. Just nu är läkemedlet restnoterat, det vill säga slut hos producenten, fram till oktober i år vilket gör att sjukhuset måste klara sig på det lager det har hemma. Problemet med det ökade antalet läkemedel som inte går beställa har blivit ett stort problem för sjukvården, menar onkologen Daniel Molin.

– Det är mycket allvarligt för cancervården. Det kan innebära att vi måste ge någonting som har mindre vetenskaplig grund, vilket innebär att behandlingen får en sämre effekt eller mer biverkningar. Det här problemet har ökat successivt över tid och framförallt det senaste halvåret har det accelererat.

Bristen på läkemedel är inte bara ett problem i Sverige. Johan Waller är vd för Apotekarföreningen.

– Det här är ett problem över hela världen. Vi ser restsituationer som uppstår i många länder. Läkemedelsindustrin har kapat ner på sina marginal, de producerar i precis rätt mängd och sen ska de fördelas ut i världen. I ett litet land som Sverige kan vi komma sist i kön.

I EU har man tillsatt en grupp som jobbar med att förbättra rapportering kring restnoteringar mellan myndigheter och företag i olika länder. Problemet är komplext och behöver lösas långsiktigt menar Johan Waller, men det finns saker man kan göra här och nu.

– Det handlar om kommunikation och information. Idag får inte läkarna den här informationen, det vore det allra bästa. Kan man se hur restnoteringarna ser ut kan man hitta en alternativ behandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer