I Åre fanns länge ingen permanent polisbemanning, trots de stora mängderna festglada turister. Foto: SVT

Landsbygden får klara sig utan poliser

Uppdaterad
Publicerad

Bristande tillgänglighet är en kritik som om och om igen riktas mot polisen och de lokala medierna har flitigt publicerat uppseendeväckande historier när polisen inte kunnat komma till undsättning. Ytterst är det här en politisk fråga.

Åre var länge en ort där polisen valde att inte ha någon permanent bemanning. Till synes ett svårbegripligt beslut när vi vet att det samtidigt kan finnas 25 000 festglada turister i byn.

Numera finns det i alla fall en polisstation i Åre. Men har det blivit lättare att få hjälp av polisen?

Val 2018 – #dinröst

Niklas Edbjörk driver ett par krogar och han deltar också i ett projekt som kallas ”Trygg i Åre”. Där går näringen ihop med polisen och kommunen för att bättre kunna skynda på olika säkerhetsfrågor.

Men, den som ringer till polisen någon kväll märker nog ingen skillnad jämfört med tidigare.

– De poliser som är i tjänst på kvällarna jobbar ju över väldigt stora områden. Om de råkar finnas här när vi ringer så kommer de ju, men oftast är de på helt annat håll i länet, säger Niklas Edbjörk.

Så svarar politikerna

Vi frågar våra politiker – hur vill du göra polisen mer tillgänglig?

Per Åsling (C):

– Det måste kunna finnas poliser i varje kommun. De resurserna måste man ge till polisen.

Anna-Caren Sätherberg (S):

– I polisreformen sas det att polisen skulle komma närmare medborgarna, men så har det inte blivit.  Jag tycker att polisen precis som brandkåren ska få maxtider för utryckning på prio 1-larm.

Saila Quicklund (M):

– Polisen måste få lokalkännedom och resurser. När LKC i Östersund försvann, förvann lokalkännedomen. Man har till exempel skickat patruller till Örnsköldsvik när man i stället skulle till Östersund.

Politikerna Saila Quicklund, Anna-Caren Sätherberg och Per Åsling. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet