Foto: Jack Werner, Metro.

Sexisthån mot landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagens match mellan Sverige och Danmark flödade näthatet mot damfotbollslagets spelare. En elittränare inom handboll var bland de som hånade spelarna på Twitter.

I går kväll spelade svenska damfotbollslandslaget match mot Danmark på Ullevi i Göteborg. Under matchen skrevs mängder av nedlåtande och sexistiska inlägg på mikrobloggen Twitter.

”Lesbiska horor”

”Alltså Sveriges horor hur kan dom slå såna straffar”, ”Damlandslaget... Lesbiska horor är vad ni är” och ”Snart dags för alla fula kossor som ska ut på åkern och spela lite boll”, var några av de kommentarer som gick att läsa i det sociala mediet.

Fotbolls-EM 2013

Bland de som hånade landslaget syntes en elittränare i handboll. ”När den svenska truppen i damfotboll har middag med sina respektive så är det 40 kvinnor och 4 karlar”, skrev han.

Hans tweet är nu borttagen och SVT har sökt honom för en kommentar.

”En rolig grej”

Till Nyheter24 säger han att det hela bara var ”en rolig grej”.

– Nej, men det var ju bara en rolig grej. Jag vet inte, jag hade ingen tanke utan det vart bara en tweet. Det var inget jag satt och grubblade på, säger han till Nyheter24.

De nedsättande reaktionerna på sociala medier har även nått landslaget. Målvakten Sofia Lundgren skriver på Twitter: ”Kan inte alla som inte gillar kvinnor knipa igen gapet och ägna sig åt varandra!?”, skriver hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2013

Mer i ämnet