Arkivbild Foto: TT

Längre skoldagar med Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna går till val på att förlänga skoldagarna i grundskolan med en timme. Partiet vill också ha mer matematik och svenska i lågstadiet och införa obligatorisk läxhjälp och skola på loven för elever som riskerar att halka efter.

– Elever i svensk skola har betydligt mindre undervisningstid än elever i andra jämförbara länder. Vi ser också att fokus på viktiga baskunskaper som att läsa, skriva och räkna måste öka, säger partiledare Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.

Mindre obligatorisk undervisningstid

Svenska elever har mindre obligatorisk undervisningstid än många andra jämförbara länder, visar en stor studie från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD från förra året.

I Sverige är får en elev 6890 timmar obligatorisk undervisning under sin grundskoletid, i alla OECD:s länder är genomsnittet 7538 timmar.

Under nästa mandatperiod vill Moderaterna att undervisningen i lågstadiet ökar med en timme per dag och att två tredjedelar av all undervisningstid ska ägnas åt matematik och svenska.

Skyldighet att erbjuda läxhjälp

Partiet vill också införa en skyldighet för kommuner och friskolor att erbjuda läxhjälp till alla elever från årskurs 4 till årskurs 9.

Kommunerna ska också bli skyldiga att erbjuda lovskola i fyra veckor från och med årskurs 6. Lovskolan ska vara obligatorisk för alla elever som riskerar att inte komma in på gymnasiet, enligt Moderaternas förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.