Elförsörjning och rekrytering kan sinka Sveriges mål om grönt stål

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska bli det första landet i världen som producerar fossilfritt stål. Både ståljätten SSAB och uppstickaren H2 Green Steel har gått ut med offensiva planer om att exportera stålet redan inom några år. Men risken är att arbetskraften inte räcker till och att den nödvändiga utbyggnaden av elförsörjningen inte bli klar i tid.

– Vi räknar i dag med att en ny kraftledning tar ungefär tolv år att bygga, säger Mattias Jonsson hos Svenska kraftnät.  

2016 sjösatte SSAB, tillsammans med LKAB och Vattenfall, projektet Hybrit. De vill bli först i världen med försäljning av fossilfritt stål. Nyligen kom konkurrenten H2 Green Steel, med investerare som Spotifys Daniel Ek, miljardären Harald Mix och finansprofilen Cristina Stenbeck. Även de siktar på att bli först med fossilfritt stål, deras gröna stål ska finnas på marknaden 2024. Anders Hägerstrand, nyhetschef hos Dagens Industri, menar att den här sortens projekt brukar dra ut på tiden, inte minst på grund av alla tillstånd. 

- Det är en väldigt offensiv tidsplan. Det är en lång resa kvar, säger Anders Hägerstrand. 

Kan ta tolv år 

När de nya stålanläggningarna är i bruk kommer den totala elförbrukningen i Sverige att öka med nästan 50 procent, det enligt Svenska kraftnät. Det här kräver dels nya kraftverk, främst vindkraft. Men även en utbyggnad av ledningar och kraftnät, vilket måste godkännas av Energimarknadsinspektionen. Den utbyggnaden, inklusive arbete med tillstånd, kan ta omkring tolv år enligt Svenska kraftnät. 

- Vi befinner oss i en utredningsfas just nu för de här satsningarna, av erfarenhet vet vi att tillståndsprocessen är omfattande, säger Mattias Jonsson, chef för elmarknadsanalys hos Svenska kraftnät. 

Lina Håkansdotter, avdelningschef hos Svenskt Näringsliv, tycker att regeringen måste se till att arbetet med tillstånden går snabbare. SSAB menar också att myndigheterna måste gå snabbare fram än vanligt.  

– Tillståndsfrågan är kritisk för tidslinjen, säger Martin Pei, vice vd hos SSAB. 

En av de stora utmaningarna

Stålproduktionen förväntas skapa tusentals nya arbetstillfällen i Norrbotten. Enligt Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden, behövs det arbetskraft fån andra delar av landet. 

– Kompetensförsörjningen är en av de stora utmaningarna, vi behöver bli fler i hela norra Sverige. 

Peter Larsson, regeringens samordnare, instämmer och säger att arbetskraften blir en stor utmaning. Det handlar både om att få folk att flytta dit och att vidareutbilda befintlig arbetskraft. 

– Det är en ansträngning på hela utbildningsystemet.

Se hela Ekonomibyrån – Stålbadet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.