Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om läraren som spred påhittade sexrykten om sig själv i syfte att lura till sig pengar i flera kommuner runt om i landet. Foto: SVT

Lärare spred påhittade sexrykten om sig själv – för att lura till sig pengar

Uppdaterad
Publicerad

En manlig lärare spred påhittade sexrykten om sig själv – för att få skolor att köpa ut honom. Nu är han polisanmäld av flera kommuner.

Mannen tycks ha haft samma tillvägagångssätt i en rad olika kommuner. Han har fått jobb på en skola och spridit påhittade rykten om att han uppträtt på ett sexuellt olämpligt sätt. Därefter har han föreslagit ett avtal om utköp.

I Kungälv kommun fick han till en överenskommelse – värd 90 000 kronor.

Föreslog sju månadslöner

I Östhammar fick man vetskap om en händelse på ett konfirmandläger där mannen, som då var anställd på en skola i kommunen, skulle ha betett sig opassande.

– Han var tydlig med att han ville ha ersättning eftersom hans anställning inte skulle vara möjlig, där han själv föreslog att han skulle få lön i sju månader, säger Christina Stenhammar, skolchef i Östhammar.

Christina Stenhammar fick sedan mejl från mannens referens, från facket och från ilskna föräldrar – men allt visade sig vara en bluff.

Se inslaget om den nu polisanmälde mannen i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.