Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska inte gå miste om sin lön om man tvingas bli avstängd från sitt jobb”, säger Åsa Fahlén, ordförande Svenska lärare. Foto: SVT

Lärare stämmer staten – vill ha högre ersättning för gravida

Uppdaterad
Publicerad

Flera gravida lärare förbjöds under pandemin att arbeta. Ersättningen de då fick var mycket lägre än deras lön. Nu stämmer Sveriges Lärare staten, som de anser har brutit mot EU-direktiv.

– Det är betydande summor våra medlemmar har förlorat, säger Åsa Fahlén, ordförande för fackförbundet.

Socialstyrelsen oroade sig för att den som var gravid efter vecka 20 och insjuknade i Covid-19 riskerade en för tidig förlossning. Vissa skolor valde därför att förbjuda kvinnor som varit gravida i 20 veckor från att arbeta, med hänvisning till smittorisk. Enligt Åsa Fahlén rör det sig i dagsläget om runt 30 av deras medlemmar.

Den som var gravid och arbetsförbjuden fick graviditetsersättning istället för lön. Fackförbundet Sveriges Lärare menar att denna ersättning var alldeles för låg.

Coronapandemin

– En lärare som tjänar 30 000 förlorar 6000-7000 kronor i månaden. Den som tjänar 40 000 förlorar närmare 12 000 kr, säger Åsa Fahlén.

Statens ansvar

Åsa Fahlén hänvisar till EU:s mödraskyddsdirektiv. Enligt direktivet, som Sverige genom sitt medlemskap förbundit sig till, ska gravida som inte har möjlighet att arbeta på grund av sin graviditet inte diskrimineras eller missgynnas.

– Vi anser att kommuner och försäkringskassa ingår i det offentliga, det är därför vi vänder oss till staten, säger Fahlén.

Utredning inte nog

Under hösten presenterades en statlig utredning som föreslog att graviditetspenningen skulle höjas till samma nivå som sjukpenningen.

– Det räcker inte att höja graviditetspenningen, man förlorar fortfarande för mycket och mödraskyddsdirektivet säger att man inte ska förlora något.

– Vi anser att våra medlemmar ska få ersättning upp till den lön de hade, säger Åsa Fahlén.

SVT har sökt äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje som har valt att inte uttala sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet