Lärarstudenter: ”Elevhälsa viktigast för att alla elever ska lyckas”

Uppdaterad
Publicerad

Vad är viktigast att satsa extra på i skolan och klassrummet för att alla elever ska få samma möjlighet att lyckas – oavsett bakgrund?

I år lägger staten 1,5 miljarder kronor i statsbidrag för att jämlikheten och likvärdigheten ska öka i skolan. Till det kommer andra statsbidrag som indirekt kan hjälpa de med störst behov.

Men vad gör störst skillnad för likvärdigheten i praktiken? Är det bäst att satsa på läxhjälp, läromedel eller elevhälsan? Eller bör pengarna läggas på lärarna – fler anställda, högre löner och mer kompetensutveckling?

Vi frågade två blivande lärare vad de tycker är viktigast att lägga pengarna på i första hand.

Om statsbidragen

Statsbidragen för ökad jämlikhet och en likvärdig skola är sammanlagt på 1,5 miljarder kronor i år. 2020 vill regeringen att bidraget är på 6 miljarder om året.

Till det finns andra statsbidrag som alla kommuner kan söka, t ex läxhjälp (388 miljoner), fler anställda inom elevhälsa och specialpedagogik (280 miljoner), högre lärarlöner (3 miljarder) och karriärtjänster (1,4 miljarder).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Skola

Mer i ämnet