Kai Knudsen, docent och IVA-överläkare på Sahlgrenska sjukhuset. Foto: SVT

Larm om felaktiga covidråd från sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Många covidsjuka kommer in till sjukhus, mycket sent trots att de är livshotande sjuka, visar statistik som SVT Nyheter tagit del av. En del av dem har uppmanats av vårdpersonal att stanna hemma och bedriva egenvård istället för att söka akut.

– Flera kollegor runt om i landet har vittnat om samma sak. Jag tror att rådet att stanna hemma har blivit för allmängiltigt. Vi har patienter som upprepade gånger blivit uppmanade att stanna hemma trots flera symptom på mycket allvarlig sjukdom, säger Kai Knudsen som är docent och IVA-överläkare på Sahlgrenska sjukhuset.

Farligt råd i sjukdomens andra fas

Han tycker att det är en bra uppmaning i början av sjukdomen men att det är ett farligt råd i den andra fasen när man blir svårt sjuk.

– De allvarliga symptomen kommer ofta efter dag 10. Då bör man undersöka om man har låg syremättnad och om man har utvecklat den allvarligare formen av lunginflammation som kan kräva respiratorvård.

Hur illa däran är dessa patienter när de väl kommer in till sjukhusen? 

– Flera patienter, både i Göteborg och i andra städer har fått intuberas omgående. Syremättnaden har legat på 60 procent och till och med 40 procent vilket är omedelbart livshotande.

Vad tror du är förklaringen till att dessa patienter får felaktiga råd från vården?

– Det är naturligtvis väldigt svårt för vårdpersonal att per telefon upptäcka alla allvarliga fall. Men om man har påtaglig andnöd, snabbandning eller andra tecken på bristande syresättning så bör man få komma till sjukhus för undersökning eller åtminstone få en läkarbedömning i hemmet. Det har man rätt till.

Noggrann kontroll behövs

Kan dold syrebrist, så kallad tyst hypoxi vara en förklaring, att patienterna låter för pigga när de ringer och ber om hjälp?

– Ja, i vissa fall. Särskilt yngre personer kan kompensera för bristande syresättning med snabb andning under en tid. Hyperventilation kan lätt förbises om man inte kontrollerar noggrant. Allt för lång tid med hyperventilation och ökat andningsarbete kan leda till utmattning och kollaps.

– Det är farligt att stanna för länge i hemmet när man är allvarligt sjuk i covid-19. Det är bättre att åka in en gång för mycket än en gång för lite, konstaterar Kai Knudsen.

FAKTARUTA – TYST HYPOXI

• Innebär grav syrebrist utan vanliga tecken som enormt stresspåslag, panik och en stark lufthunger.

• Syremättnaden kan sjunka till 60 procent och där under. I normalfallet kommer svåra symptom redan vid 90 procents syremättnad.

• Patienter är ofta ganska oberörda, pigga och klara i huvudet.

• Orsaken är oklar. En teori är att covidpatienterna inte samlar på sig koldioxid i samma utsträckning som andra patienter med luftvägsbesvär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.