Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket Foto: Livsmedelsverket

Larm om smitta i djupfrysta bär

Uppdaterad
Publicerad

Frysta bär misstänks ha orsakat utbrott av hepatit A i bland annat Sverige. Nu uppmanar Livsmedelsverket alla att koka köpta bär innan de äts.

I Danmark pågår ett utbrott av en typ av hepatit A som hittills smittat 30 personer. Frysta bär, särskilt jordgubbar tros vara smittkällan. Men även i Norge och Finland har man noterat en ökning av antal fall, skriver Smittskyddsinstitutet (SMI) på sin hemsida.

– Det här är en försiktighetsåtgärd. Vi går ut med det för att det är en så pass allvarlig sjukdom. Tills vi vet mer – antingen om vi hittar smittkällan eller bedömer att utbrottet är över – så ger vi det här rådet, säger Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket, till SVT Nyheter.

Svårhittat virus

Vilka märken det rör sig om går inte att svara på i dagsläget. Analyser av frysta bär som misstänks ha ett samband med utbrottet pågår just nu, men svårigheterna är enligt Mats Lindblad att dosen man behöver få i sig är väldigt låg, vilket gör att viruset kan bli svårhittat.

– Man har intervjuat de som drabbats och sådana som inte drabbats och jämfört vad de ätit, framförallt i Danmark men även i Sverige sedan december. Det som faller ut är frusna bär – men inte mer än så. Vi kan inte ens säga vilka typer av bär det handlar om, säger Mats Lindblad.

Bör man oroa sig extra för barn?

– Nej. Varningen gäller för alla, men barn riskerar inte att drabbas värre än andra. Kanske till och med litet mindre, säger Mats Lindblad.

Koka köpta bär

I Sverige har det sedan början av december rapporterats om 22 smittade från olika delar av landet. Den normala siffran brukar ligga på omkring fem fall. En handfull av de smittade har smittats av samma sorts hepatit A som i Danmark.

Smittskyddsinstitutet råder nu alla bärkonsumenter att koka köpta bär i minst en minut innan de äts.

– Kokningsrådet gäller alla typer av frysta bär från alla leverantörer, det är säkrast tills vi vet mer. Kokar man dem i en minut så försvinner eller dör smittan, säger epidemiolog Margareta Löfdahl till TT.

Hepatit A-virus utsöndras via avföring och kan smitta genom mat eller vatten som förorenats av avloppsvatten.

Vid upphettning av mat och vatten sker en avdödning av viruset. Viruset kan också smitta mellan personer vid nära kontakt.

För att undvika smitta är det viktigt att tvätta händerna innan matlagning och före måltid samt efter toalettbesök.

Hepatit A kan även spridas sexuellt. Vaccination mot hepatit A ger ett bra skydd mot sjukdomen och gammaglobulin kan ges i förebyggande syfte.

(SVT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer