Läs chatten om spice

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren Juan Figueroa svarade på läsarnas och tittarnas frågor om drogen spice.

Helena Zachariasson: Hej och välkomna! Juan Figueroa är nu på plats och chatten kan börja!

Maggan : Finns det någon skillnad på Space och Cannabis? Vilken då?

Juan Figueroa: Ja. Cannabis kommer från en växt som heter cannabis sativa och spice är en syntetisk drog som framställs kemiskt. Cannabis har THC som är den aktiva substansen i ruset och det har inte spice. 

”David”: Ska jag som 11/12 åring vara rädd för att mina kompisar ska röka på?

Juan Figueroa: Du ska vara rädd om de gör det och kontakta någon vuxna och prata om det. 

Pm: Finns det nån medecin som kan hjälpa en ? .?

Juan Figueroa: När ungdomarna är så påverkade att de kommer till oss på Maria Ungdom så hjälper vi dem med olika mediciner för att dämpa deras ångest. 

Jonte: Varför säger du att spice liknar cannabis?

Juan Figueroa: Spice är samlingsnamnet på olika preparat som har en liknande kemisk struktur som cannabis. Rusen är liknande men hos spicepreparaten finns en mer hallucinogen effekt. 

Brian: Kan man bli beroende av Mariwana?

Juan Figueroa: Ja det är många som är beroende av marijuana. 

Brian: Hur ska man veta att ens barn tar drogen?

Juan Figueroa: Först och främst märker man personlighetsförändringar hos sitt barn, man känner inte igen barnet. De försvinner hemifrån och det ringer folk i tid och otid, har fått nya kamrater och de gamla har försvunnit. Framförallt kan man se det på plötsliga dåliga skolresultat. 

Orolig mamma!: Vilken hjälp finns att få? Sonen har rökt cannabis under två-tre års tid och sista två år sitter han bara hemma utan att gå till skolan och spelar dator på nätterna och sover hela dagarna. Han har varit i kontakt med MU men allt är frivilligt och han vill inte ha hjälp därifrån. Finns det inga tvångsmetoder eftersom han sjunker mer och mer och lever i en ”drömvärld” nuförtiden?

Juan Figueroa: Jag tycker du ska kontakta socialtjänsten och berätta om din situation, de måste hjälpa dig. De har ansvar för att hjälpa missbrukare. 

Pm: Vilken hjälp finns att få när man har testat det och har kollapsat ?..?.?

Juan Figueroa: Man måste vända sig till sjukhuset och åka in akut. Det finns alltid vård att få. Man måste kolla andningen, pulsen, blodtrycket och medvetandegraden hos patienten. 

Johan Andersson: Hur tror du att man bäst minskar användningen av spice? Genom att klumpförbjuda alla spicesorter, genom att legalisera/avkriminalisera cannabis eller genom utbildning av farorna med spice?

Juan Figueroa: Det handlar om olika åtgärder som man måste samlas kring. Jag anser att man måste fortsätta ha den drogpolitik som vi har och inte legalisera droger. Föräldrar och barn måste kommunicera mer och skolan måste vara inblandad. Och även att det är viktigt att ungdomar har en aktiv fritid i form av olika idrottsföreninger exempelvis. Man bör absolut klumpförbjuda alla spicesorter. Man leker en rysk roulette med sitt eget liv

Johan Andersson: Vad är farligas för individen, cannabis eller spice?

Juan Figueroa: Spice har mer dramatiska effekter men båda är farliga för individen. Cannabis är farligt mer långsiktigt då man blir isolerad och lever i en drömvärld där man inte tar in omvärlden. 

Uppgiven förälder: Hur hjälper man en person som anser att det inte är fel att använda droger? Personen tycker att den kan hantera droger och har kontroll över dos och användning. Omgivningen ser personlighetsförändring men personen ifråga har inte insikt att det är nedbrytande och fördummande. Jag är förälder och står inför valet att släppa taget. Hen ska flytta hemifrån och vill klara sig själv. Jag har ordnat psykkontakt till mitt barn som nu är 23 år och vet inte om jag kan göra nåt mer. 

Juan Figueroa: Du är i en svår situation. Ibland måste man som förälder sätta gränser för att åstadkomma en förändring, även om detta gör ont. 

Maggan: Min vuxna dotter sitter just nu och röker cannabis. För mig som mamma är det något nytt. Vad kan jag göra/säga?

Juan Figueroa: Du måste sätta gränser, hon ska inte röka inför dig. Fortsätta kommunicera och förmedla att det är fel. Det är alltid bra att ta kontakt med en beroendemottagning eller socialtjänsten. 

v: skiljer sig cannabisrus mot spicerus? Hur kan man se om någon får överdos (tidiga tecken)?

Juan Figueroa: Ruset skiljer sig inte speciellt åt, när det gäller de psykiska effekterna som psykoser eller hallucinationer. Men spice har kroppsliga effekter som njursvikt, högt blodtryck, hög puls som kan leda till hjärtinfarkter och stroke. Tecken på överdos är när man inte känner igen personen, man märker att personen inte är kontaktbar och att hen inte är medveten om saker som sker. Då måste man uppsöka akutvård. 

Masse: Cannabis har funnits i Sverige en lång tid. Vrf väljer man att missbruka Spice före cannabis, när det i media framkommit hur farligt det är?

Juan Figueroa: Spice är lättillgängligt, ett knapptryck på tangentbordet och den är billigare än cannabis och vissa sorter är svåra att påvisa i urinprover. 

Astrid: Vart skickar ni ungdomarna för uppföljning/ fortsatt behandling efter att de akut behövt hjälp hos er? Tas det alltid kontakt med föräldrar från er sida? Om ungdomarna är under 18 år? Och kontakt med socialtjänsten, sker det alltid? 

Juan Figueroa: Vi följer alltid upp ungdomarna i vår organisation och har 23 satellitorganisationer som kallas Mini Maria. Vi har en öppenvård där vi följer upp de patienter som har en missbruksproblematik där vi systematiskt följer upp deras missbruk och psykiska hälsa. Vi tar alltid kontakt med föräldrarna om barnet är under 18 år. Är ungdomarna över 18 år tas kontakt med föräldrarna om ungdomen ger sitt tillstånd. Vi tar även alltid kontakt med socialtjänsten för alla under 18 år. 

Tonårsförälder: Finns det någon risk att bli ilurad spice utan att man vet det i en dryck eller röks alltid spice? 

Juan Figueroa: Spice röks alltid men man kan bli ilurad att tro att det är en vanlig cigarett. 

orolig mamma: vi har kontakt med Sos men de gör inte så mycket efersom de anser att det inte tung narkotica. Vad kan ni göra för att hjälpa?

Juan Figueroa: Jag vet inte vilken del av landet ni bor i men socialtjänsten är ansvariga för missbruket. Bor du i Stockholmsområdet och är ditt barn under 20 år så kan du alltid vända dig till Maria Ungdom. Det finns liknande som oss i Falun, Göteborg, Malmö och nu ska det startas i Visby också, 

rolle: Varför är Spice så mycket farligare än cannabis? De verkar ju på samma sätt, samma receptorer 

Juan Figueroa: Cannabis verkar inte på hela receptoren. Spice verkar på hela receptoren och har därmed en större affinitet. I cannabis finns det substanser som verkar antipsykotiskt och det har inte spice. 

Helena Zachariasson: Då avslutar vi chatten för i dag. Tack för alla frågor!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.