Hör Heberson Vieira Da Costa berätta om när han sköts av Lasermannen och hur det påverkar honom än idag. Foto: SVT/Jakten på Lasermannen, Alexander Larsson Vierth/TT

Lasermannens offer lider 30 år senare: ”Jag planerar inte år framåt, utan dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Heberson Vieira Da Costa lider fortfarande av Lasermannen John Ausonius skott för 30 år sedan. Han träffades i magen och huvudet, tvingades till förtidspension och stora förändringar i livet.

–  Mina framtidsplaner är att jag hoppas ha tillräckligt med energi att vara en bra make och en bra far, säger Heberson Vieira Da Costa i en ny dokumentärserie. 

I augusti 1991 påbörjade John Ausionus den första av många skjutningar som i över ett halvår satte skräck i Stockholm. Han dödade en person och skottskadade tio – alla män med invandrarbakgrund. Musikern och ljuddesignern Heberson Vieira Da Costa var Lasermannens fjärde offer. Han sköts i en scenlokal mitt på ljusa dan, när han inväntade bandets soundcheck.  

– Plötsligt känner jag att någon står bakom mig. Jag minns hans ögon som var iskalla. Det var som att det inte fanns någonting där, säger Heberson Vieira Da Costa i SVT:s nya dokumentärserie Jakten på Lasermannen. 

Får fortfarande flashbacks

Han träffades av två skott, ett i magen och ett som förstörde käken. Efter många operationer och efter att ha varit nedsövd i flera dagar började ett nytt liv för Heberson Vieira Da Costa. Än idag får han flashbacks från händelsen.  

– Jag försökte fortsätta jobba, men mina balansproblem blev värre av smärtan. Det visade sig också att jag fått en hjärnskada och epilepsin blev värre på den tiden. Så mitt arbetsliv tog slut där, berättar han i dokumentärserien. 

– Jag har slutat planera år framåt, nu är det bara dagar framåt. Jag hoppas ha tillräckligt med energi att vara en bra make och en bra far. Men min energi är begränsad och kan ta slut så här fort. 

Vill du veta mer om Lasermannen, polisens arbete och möta några av dem som blev hans offer? Se dokumentärserien “Jakten på Lasermannen” på SVT Play eller söndagen den 11 april, klockan 22.00 i SVT 1. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.