Foto: TT

Lättare jämföra barnförsäkringar

Uppdaterad
Publicerad

Om något skulle hända barnen kan det förstås vara viktigt att de är försäkrade. Att däremot läsa villkor och jämföra skyddet kan vara knepigt. Men i dag presenterar Konsumenternas Försäkringsbyrå ett hjälpmedel som göra det lättare i valet av barnförsäkring.

Att läsa det finstilta i försäkringsbolagens olika villkor är inte det lättaste. Många nyblivna föräldrar vill förstås att barnet ska ha ett fullgott skydd.

– Det är ju inte som när du köper en försäkring för din bil, säger Christina Meder på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

– Då förstår du vad ersättningen blir om den går sönder. Här måste du försöka förstå vad det innebär med medicinsk invaliditet, ekonomisk invaliditet och hur kan det hjälpa oss och barnet om något allvarligt händer, säger hon.

En webbsida med jämförelser

Konsumenterna Försäkringsbyrå har nu i detalj granskat de olika försäkringsbolagens barnförsäkringar och gjort en webbsida där man kan se vilka som säljer de bästa försäkringarna och vad de kostar. Christina Meder säger:

– Om mitt barn får funktionshinder, vad kan barnförsäkringen hjälpa till med, vad innebär en medicinsk invaliditet? Vad behöver jag skydd för? Vad behöver jag hjälp med?

Men det här är väl frågor som man helst inte vill tänka på?

– Nej det vill man inte, men desto viktigare att man gör det. Även om en del försäkringar här får lägre poäng är det ändå bättre att ha ett försäkringsskydd än att inte ha det om något händer. Det behövs ett komplement till samhällets skydd, fortsätter Christina Meder.  

Är dyrast bäst? 

– I det här fallet kan vi se att den dyraste försäkringen också får den högsta poängen.

Fakta

Granskning av barnförsäkringar

Konsumenternas Försäkringsbyrå har jämfört och poängsatt försäkringar till nyfödda barn med ett försäkringsbelopp på 1,3 miljoner kronor.

Högst betyg i jämförelsen fick Trygg-Hansas barnförsäkring, 4 av 5 möjliga, som samtidigt är den dyraste av de försäkringar som har jämförts, följt av Skandias, som fick 3,9 av 5.

Betyget är ett snitt utifrån de sex viktigaste delarna i barnförsäkringarna.

Källa: Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.