Anders Lindberg, Alice Teodorescu Sakine Madon är några av de ledarskribenter som engagerar på Twitter. Foto: TT & SVT

Ledarskribenterna som engagerar mest på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Ledarskribenternas inlägg väcker olika typer av reaktioner på Twitter. Vissa ledarskribenters budskap sprids i stor utsträckning medan andra ledarskribenter får många svar – det visar SVT:s kartläggning.

Många följare och hög aktivitet tycks vara ett framgångsrecept för de ledarskribenter som engagerar på Twitter.

Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet, är den som har fått flest retweets av ledarskribenterna i vår kartläggning. Han är också den som har flest följare på Twitter, drygt 81 000. Bland de mest retweetade finns också Alice Teodorescu, Göteborgs-Posten, med knappt 70 000 följare och Sakine Madon, Vestmanlands Läns Tidning, med knappt 56 000 följare.

Men det är inte entydigt så att många följare leder till många retweets. Göran Greider, som har 67 000 följare, hamnar först på plats åtta över de mest rewtweetade och den ledarskribent som får näst flest retweets är Mats Skogskär på Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. Trots att han har betydligt färre följare än många andra ledarskribenter, drygt 5 100 stycken, så är han alltså den som retweetas flest gånger efter Ivar Arpi.

En förklaring kan vara att han är aktiv på Twitter. Han hamnar på plats nummer fem bland ledarskribenterna som gjort flest inlägg.

Lindberg mest aktiv

Den ledarskribent som är allra mest aktiv, som har gjort flest inlägg på Twitter under perioden för vår kartläggning, är Anders Lindberg på Aftonbladet. Trots att han har mindre än hälften så många följare som Ivar Apri, knappt 33 000, så hamnar han på tredje plats över de ledarskribenter som retweetats flest gånger.

– I dag har jag i princip ingen koll på vilka som följer mig, och kan inte heller följa alla svar jag får. Det är alldeles för många, säger Anders Lindberg, som menar att Twitterdebatten blivit betydligt mer svåröverskådlig i dag jämfört med tidigare.

Trots att hon tillhör de mest retweetade har Alice Teodorescu, GP, ett kritiskt förhållningssätt till Twitter.

– Debatten där är väldigt polariserad. Det är slagkraftigt och förenklat och fördummande i mångt och mycket. Därför lämpar det sig dåligt för politisk diskussion, och därför deltar jag sällan i diskussioner där.

Annat mönster kring svar

När vi analyserar reaktioner i form av svar på ledarskribenternas inlägg så framträder ett annorlunda mönster.

Trots att Ivar Arpi har klart flest följare så hamnar han på plats nummer tre av de ledarskribenter som får flest svar efter Anders Lindberg och Sakine Madon, ledarskribent på Vestmanlands Läns Tidning.

Här sticker Anders Lindberg ut – han får fem gånger fler svar än Sakine Madon.

Ta reda på vilket parti som tycker som du gör. Gör SVT:s valkompass

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.