Foto: SVT

Leif GW Persson om sitt heta Palme-tips

Uppdaterad
Publicerad

En kula, likadan som den som mördade Olof Palme, har skickats till Leif GW Persson av en tipsare.

Tips som rör utredningen om mordet på Olof Palme är långt ifrån ovanligt. Men de värdefulla tipsen är desto sällsyntare. I kvällens Veckans brott tar Leif GW Persson upp ett exempel på ett sådant.

Det handlar om en kula som Leif GW Persson fått skickad till sig av en tipsare. Det är en revolverpatron av typen 357 Magnum Winchester Western metal piercing, en likadan kula som användes när dåvarande statsminister Olof Palme blev mördad 1986.

Skickad till Palmegruppen

Leif GW Persson tycker kulan är så pass spännande att han har skickat den till Palmegruppen, den särskilda grupp som arbetar med utredningen om mordet.

– Den sticker ut på något sätt, säger Leif GW Persson i programmet.

”Det här måste vi gå till botten med”

Även Palmegruppen har blivit väldigt intresserade av kulan och skickat den vidare för analys.

– Med tips är det så att de nästan alltid är fel. De håller inte ända fram, det är vi väl medvetna om både Palmegruppen och jag. Men med vissa måste man gå till botten – det här är ett sådant tips, det här måste vi gå till botten med, säger Leif GW Persson i kvällens program.

Nationellt forensiskt centrum har nu gjort en jämförelse mellan den kula som tipsaren skickat och de två kulor som användes när Palme mördades. Och har gjort ett utlåtande – något som Leif GW Persson kommer att berätta mer om i nästa Veckans brott.

Om kulan skulle visa sig på något sätt matcha de kulor som användes vid Palmemordet är tipset såklart högintressant och leder tanken till den så kallade Mockfjärdskulan. Mockfjärdsvapnet hittades av privata dykare 2006, i Djursjön i Dalarna. Vapnet användes och avlossades troligen vid ett postrån i Mockfjärd och vid en analys av kulorna visade det sig att Mockfjärdskulan och Palme-kulorna kom från samma tillverkningstillfälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.