Foto: TT

”Det är väl mycket dagens teknik som gör att de sitter mycket still”

Uppdaterad
Publicerad

Det är full fart på lekplatsen nära Hammarby sjöstad i Stockholm. Här syns inget spår av stillasittande barn.

Fyraårige Leonel rutschar ner för rutschkanan med sin pappa strax efter. Det här är tredje lekplatsen för dagen, för de är på lekplatssafari.

– Vi har skaffat oss någon form av familjerutin, att gå ut någon gång per dag. Det är inte alltid att det är jag, utan det kan vara min fru också och ibland tillsammans hela familjen, säger Leonels pappa Rodrigo Artigas.

Att gå ut en solig dag med behaglig temperatur är ändå ganska enkelt, men hur gör de en regnig novemberdag?

– Det finns saker då också, ibland bygger vi hinderbana men just nu gillar han mest att dansträna med sin mamma.

Spring i benen

Familjen Parton har gått till lekparken för att döttrarna ska få springa av sig innan det är dags att resa hem till Örebro. Fyraåriga Mary-Lynn klättrar i det stora nätet, fötterna hittar rätt på repen och hon håller ett stadigt tag när hon tar sig uppåt. På väg ner tar pappa emot. Överallt i parken hörs barnens prat och skratt. Enligt forskaren Daniel Berglind vid Karolinska institutet, som studerat fyraåringars rörelsemönster, är föräldrarna väldigt viktiga som förebilder och för att barnen ska komma ut och röra på sig.

– Jag tycker att det är kul när vi har fria dagar så att vi kan ta oss ut och göra utomhusaktiviteter tillsammans. Jag är mycket mer aktiv nu när jag har barn än jag var innan, säger Emelie Parton.

Lätt att fastna framför skärmen

När det inte blir utflykter leker hennes barn mycket ute på gården med andra barn. Men hon säger också att det ibland är lätt att fastna framför en skärm. Att den nya forskningsrapporten visar att många fyraåringar rör på sig alldeles för lite och allra minst på helgerna kan hon förstå.

– Det är väl mycket dagens teknik som gör att de sitter mycket still. Man måste ju som förälder ta ifrån dem de grejerna för att få dem att leka istället. Man känner ju själv att om man har en mobil i handen så vill man gärna sitta med den och då är det lätt att glömma bort allt runt omkring. Det är ju samma för barnen, men det är svårt för dem att bryta det. Men när de väl är ute har de ju kul, säger Emelie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.