Studsmattor i Sverige säljs utan skyddsnät, trots att det inte är tillåtet. (Undvik att hoppa många samtidigt – det ökar skaderisken.) Foto: Greg Lehman

Studsmattor säljs utan nät – trots att det inte är tillåtet

Uppdaterad
Publicerad

Två av studsmattorna i Plus test säljs utan nät, trots att det inte är tillåtet enligt EU:s säkerhetskrav för leksaker. De är långt ifrån de enda exemplen på den svenska marknaden.

Alla som tillverkar, importerar och säljer studsmattor av den typ som Plus testar, alltså stora leksaksstudsmattor för trädgården som riktar sig bland annat till barn, är enligt Lagen om leksakers säkerhet skyldiga att se till att deras leksak är säker. Det ska de göra bland annat genom att låta ett externt labb säkerhetstesta och CE-märka produkten. CE-märket betyder att man lovar att varan uppfyller EU:s säkerhetskrav för leksaker.

Än så länge finns ingen specifik standard för hur just (leksaks-)studsmattor ska säkerhetstestas, men en sådan håller på att tas fram i Europa. Oberoende av hur säkerhetstesten utförs så ska de kunna garantera en säkert utformad leksak. Och eftersom fall från mattan är den allvarligaste skaderisken som förknippas med studsmattor, så är det i princip omöjligt att garantera säkerheten om nät saknas. Därmed är det heller inte tillåtet att sälja den här typen av studsmattor utan medföljande skyddsnät.

Trots detta går både studsmattan från Halens och studsmattan Fly från Trampolinspecialisten att köpa utan nät. Och de är långt ifrån ensamma på den svenska marknaden. Med hjälp av en snabbkoll på nätet hittar Plusredaktionen totalt åtta återförsäljare som tillhandahåller leksaksstudsmattor utan nät. Här ingår även Exit twists återförsäljare Lek ute i Sverige, för även om mattan som Plus testar säljs i paket med nät, så går det att köpa andra modeller utan.

Lär ut farligt hopp

Besiktningsmannen Janne Wahlstedt, som hjälper Plus att säkerhetstesta studsmattorna, upptäcker även andra brister. Halens matta saknar CE-märkning. Och i manual och marknadsföring kring studsmattan Exit Twist kan man läsa att mattan är godkänd enligt den nya säkerhetsstandarden EN71-14, trots att denna ännu inte är färdig.

Gymnasterna som hjälper Plus att testa studsmattornas användarvänlighet, noterar dessutom att alla tillverkare i sina manualer lär ut ett hopp som enligt gymnasterna kan vara direkt farligt, nämligen knähopp. Enligt gymnasterna bör man aldrig landa bara på knäna eftersom man då riskerar skada ryggen.

Hur förklarar återförsäljarna allt detta egentligen?

Exit twists återförsäljare Lek ute i Sverige förklarar sin ogiltiga märkning med att de följt utkastet till den kommande standarden, och tagit hänsyn till den i utvecklingen av sin studsmatta. De tillägger att de ”fortfarande påstår att Exit studsmattor uppfyller de senaste kraven enligt EN71-14, men vi kommer att förtydliga i texten att standarden ännu inte är obligatorisk.”

Halens säger att de klassificerar sin studsmatta som träningsredskap, och att den därför är testad enligt annan säkerhetsstandard och inte kräver CE-märkning.

Samtliga återförsäljare till studsmattorna i testet säger att man redan nu rekommenderar sina kunder att köpa nät till studsmattorna. De säger även att de strävar efter att alltid följa Konsumentverkets råd men att de hittills inte uppfattat att det skulle vara otillåtet att sälja mattorna utan nät. Samtliga företag lovar att utreda saken och vidta de eventuella förändringar som krävs. Alla återförsäljare säger också att de är villiga att ta bort tipsen om knähopp ur manualen*.

Fotnot: Denna artikel handlar om leksaksstudsmattor av den typ som Plus testat. För små, väldigt låga studsmattor med annan skaderiskbild kan säkerhetskraven skilja sig. Professionella gymnastiktrampoliner räknas inte som leksaker.

*Trampolinspecialisten säger att man alltid skickar ut en svensk bruksanvisning tillsammans med kvittot, som är uppdaterad med aktuella rekommendationer. ”I denna bruksanvisning har vi aldrig förordat att hoppa på knä.” Eftersom Plusredaktionen inte fick någon svensk bruksanvisning vid originalbeställningen, så har vi utgått från den engelska manual som medföljde. Plus har i efterhand tagit del av även den svenska, där knähoppet inte ingår.

Studsmattor och skador

Skador kopplade till studsmattor har ökat lavinartat under det senaste årtiondet och under 2012 sökte ungefär 6 000 barn akutvård i Sverige efter att de skadat sig.

En studie gjord vid Umeå universitet visar ett ungefär 1/3 av studsmatteskadorna är benbrott, framförallt på armar. Det här gör studsmattehoppning till en, procentuellt sett, ”farligare” aktivitet än exempelvis cykling och fotboll.

Anmärkningsvärt är att nackskador och hjärnskador stod för cirka 5 % av skadorna. Än så länge har vi skonats från svåra nackskador i Sverige, men internationellt finns både förlamningsskador och dödsfall rapporterade. Så det finns all orsak att vara försiktig på studsmattan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.