Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här rapporten var helt onödig för oss”. Hör Lennart Berglund, ordförande för Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga i klippet. Foto: Statens haverikommission/SVT

Anhörigstiftelsen om nya Estonia-rapporten: ”Helt onödig för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en dokumentär 2020 visat tidigare okända skador på fartyget Estonia var Stiftelsen Estoniaoffren och anhöriga (SEA) bland dem som krävde en ny utredning. Utredningen tillsattes och på måndagen släpptes en första delrapport – men stiftelsens medlemmarna är inte nöjda.

– Man vägrar tala om vad som har hänt, säger Lennart Berglund, ordförande för SEA.

Bilder från Discoverys dokumentär ”Estonia – fyndet som ändrar allt” från 2020 visar tidigare okända skador på styrbords sida av Estonia. Men enligt haverikommissionernas preliminära rapport, som presenterades på torsdagsförmiddagen, finns det inga tecken på vare sig kollision eller explosion.

Delrapporten bekräftar även 1997 års slutsatser om att bland annat brister i bogvisiret gjorde att fartyget inte var sjödugligt.

Bad Haverikommissionen att vänta

Stiftelsen Estoniaoffren och anhöriga (SEA) har tidigare varit kritisk mot vad man menar är en oförmåga att komma med tydliga svar kring hur det gick till när fartyget sjönk i september 1994. Även nu är man besviken över de nya uppgifterna – och menar att utredarna fortsätter på samma spår som de alltid har gjort.

– Vi vill att man utreder det här på ett korrekt sätt och inte bara förhalar det, säger Lennart Berglund, ordförande för SEA.

Berglund framhåller också att stiftelsen finner det olämpligt att haverikommissionerna går ut med en delrapport innan hela bilden av vad som skett är klarlagd, något som togs upp med dem när SEA för en vecka sedan fick information om vad rapporten skulle innehålla.

– Tydligen valde man att göra det ändå.

”Väldigt tråkigt”

Att presentera en preliminär slutsats utan att kunna svara på händelseförloppet, hur fartyget sjönk och varför det gjorde det, är helt onödigt, menar SEA.

– Det är en delrapport som egentligen inte behövdes. För man säger att det man trodde 1994-97 är fortfarande det man tror nu, säger Lennart Berglund och fortsätter:

– Det lämnas inte öppet för nya spekulationer och det är väldigt tråkigt.

Hör mer från SEA:s ordförande Lennart Berglund i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.