Flera liberala ombud tänker gå emot förbundens omröstningar i valet om ny partiledare för Liberalerna – i stället för att rösta för Nyamko Sabuni tänker de rösta på Erik Ullenhag. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

L-ombud går emot distrikt – röstar för Ullenhag

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Liberalernas ombud tänker gå emot förbundens omröstningar i valet av ny partiledare – och inte rösta på Nyamko Sabuni.

”Vi, tillsammans med många fler ombud, lägger våra röster på Erik Ullenhag”, skriver elva ombud i en debattartikel i Expressen.

På fredag den 28 juni håller Liberalerna extra landsmöte för att välja en ny partiledare efter Jan Björklund. Flera av partiets förbund i landet har inför mötet genomfört rådgivande medlemsomröstningar, och i en majoritet av dem har medlemmarna röstat för Nyamko Sabuni som ny ledare.

Men partiets 183 ombud är fria att rösta på vilken kandidat de vill, och nu meddelar elva av dem i en debattartikel i Expressen att de i flera fall kommer att gå emot utfallet i omröstningarna på förbundsnivå – och i stället rösta på Erik Ullenhag.

”Vi som skriver detta är ombud som självständigt ska fatta beslut om Liberalernas partiledare. Tillsammans med många fler ombud lägger vi våra röster på Erik Ullenhag”, skriver de elva ombuden i artikeln.

Oroliga att interndemokratin urholkas

Vidare skriver ombuden att de förväntas företräda såväl ”partiaktiva som passiva medlemmar” och att de nu är oroliga för att Liberalernas interndemokrati ”urholkas under höga rop”, eftersom flera toppar inom partiet ska ha krävt att ombuden röstar på den kandidat som vunnit majoritet i de rådgivande omröstningarna.

Bland annat ska en ordförande ha skrivit ett brev till ombud och ersättare och krävt att de skriftligt ska intyga hur de kommer att rösta i landsmötets slutna omröstning.

”Det är ett häpnadsväckande brott mot Liberalernas stadgar och mot hela tanken med sluten omröstning vid personval i riksdag, kommuner och partiinternt”, skriver ombuden.

Bara ett av de elva ombuden som står bakom debattartikeln, Anna Eling från Dalarna, kommer från ett förbund där en majoritet av medlemmarna vill se Erik Ullenhag som ny partiledare.

I ett sms till SVT Nyheter skriver partisekreterare Maria Arnholm att förbunden ”har olika traditioner när det gäller hur man ser på ombudsröstning. Formellt finns det inga regler som kan tvinga ett ombud att rösta på ett visst sätt''.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.