Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholmspolitikern Jan Jönsson (L) säger att det finns risker med slöjförbud för barn. Foto: SVT

Liberalerna säger nej till slöjförbud för barn

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledning gick segrande ur en av huvudkonflikterna på landsmötet. Partiet säger nej till slöjförbud i förskolan och på lågstadiet – efter hårda diskussioner.

På Liberalernas landsmöte i Linköping fanns flera förslag om att förbjuda slöja på yngre barn. Bakom motionerna stod ledande liberaler som Juno Blom och Robert Hannah, men även Liberalernas kvinnoförbund.

– Slöja på barn är en sexualisering och en begränsning av flickors frihet som vi liberaler aldrig kan acceptera, säger Cecilia Elving, ordförande för L-kvinnor.

Bland förslagen fanns även ett yttrande om att tillsätta en utredning för att undersöka förutsättningarna för ett förbud av slöja på barn i förskolan och på lågstadiet.

Men partiledningen är kritisk, och menar att det är fel väg att gå. I landsmöteshandlingarna skriver partistyrelsen bland annat att ”det skulle riskera att många barn i religiöst konservativa muslimska familjer skulle placeras i konfessionella förskolor och skolor, eller helt hållas borta från svenskt skolväsende.”.

Efter tuffa diskussioner stod det klart att partiet både säger nej till slöjförbud för barn i förskola och lågstadiet, och till att utreda frågan.

– Skulle man införa ett slöjförbud i skolans lägre årskurser så är jag rädd för att de här flickorna skulle hamna i klorna på de religiösa friskolorna. Det är just de här barnen som kanske mer än andra behöver gå i en vanlig skola där de inte riskerar att hamna i en miljö med hedersförtryck, säger Gulan Avci, partisekreterare.

Istället för slöjförbud har partiet nu enats om att verka för att ge personal i förskola, skola och fritidshem ett starkare stöd att stå emot hedersrelaterade krav från föräldrar.

Landsmötet beslutade också att utreda hur brottet olaga tvång kan breddas till att inkludera kriminalisering av tvång att bära religiös klädsel inklusive slöja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.