Lindberg dömd till över sex års fängelse

Publicerad

Den tidigare polischefen Göran Lindberg dömdes i dag till sex år och sex månaders fängelse för flera sexbrott.

Lindberg fälls på åtta punkter för misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt, köp-, försök till köp-, medhjälp till köp-, medhjälp till försök till köp av sexuell tjänst och koppleri. Rätten har utgått från åtalet om grov våldtäkt, som anses vara det grövsta brottet Lindberg åtalats för, när straffvärdet bestämdes. För den bedöms straffvärdet vara fyra och ett halvt års fängelse.

Lindberg döms också att betala skadestånd till tre målsäganden om sammanlagt 300.000 kronor, samt advokatkostnader för målsäganden om 700.000 kronor. Fyra målsägandens skadeståndskrav ogillas av rätten.

Om våldtäkten och den grova våldtäkten skriver rätten i domslutet att ”Lindberg måste anses ha visat särskild hänsyslöshet och råhet” och att måsäganden utsatts för ”sadistiskt sexuellt våld som medfört fysiska skador”.

Ogillar åtalspunkter
Rätten ogillar dock sex av åtalspunkterna som innefattar tre fall av koppleri, våldtäkt, köp av sexuell tjänst och förberedelse till grov våldtäkt mot barn. Det sistnämnda skulle enligt åklagaren ha begåtts när Lindberg greps på väg för att träffa en ung flicka. Då han greps hade han i en väska flera föremål som kunde användas till sexuella övergrepp.

Kammaråklagare Håkan Roswall hade krävt att Lindberg skulle dömas till åtta års fängelse medan Lindberg själv endast erkände sexköpen och ansåg att han redan avtjänat sitt straff under den långa tiden i häkte.

Lindberg ska stanna i häktet till domen vinner laga kraft.

Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer