Ann Linde och Sergej Lavrov under dagens möte i Moskva. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Linde om Belaruskrisen: ”Hybridattack”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Ann Linde är i Moskva, och har i dag träffat bland andra den ryske kollegan Sergej Lavrov.

Samtalen har bland annat berört migrantkrisen i Belarus och den hotande nedstängningen av människorättsorganisationen Memorial.

– Just nu är det stora problem med Rysslands relation till omvärlden, säger Ann Linde till SVT Nyheter.

Den svenska utrikesministern åker som nuvarande ordförande i Osse (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), där även Ryssland är medlem.

-  Vi har väldigt goda förbindelser när det gäller handel, men när det gäller politiska frågor har vi stora olikheter i hur vi ser på utvecklingen, säger utrikesminister Ann Linde till SVT Nyheter om relationerna med Ryssland.

”Skett förändringar”

Ett av de ämnen som avhandlats i samtalen är migrantkrisen i Belarus, som Linde kallar en ”hybridattack”.

– Vi kan konstatera att det har skett förändringar det senaste dygnet där Minsk har flyttat migranterna till hangarliknande byggnader. Jag var väldigt tydlig med att vi ser på det här som en hybridattack mot EU – man vill ändra EU:s politik genom att orkestrera migranter till den yttre gränsen, säger hon.

Hon fortsätter:

– I några av de samtal jag hade tog man upp vad som händer i Turkiet, i Italien och mellan Storbritannien och Frankrike, och jämförde detta med Belarus. Då kunde jag naturligtvis säga att det har inget med varandra att göra. Det här är en orkestrerad förflyttning av människor för att förändra ett politiskt beteende.

När Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov, får frågan vad Ryssland är redo att göra för att förbättra de politiska relationerna med demokratierna i väst, svarar han så här:

– Vi tänker inte blunda för de oerhört grova provokationer som vi dagligen ser från Natoländernas sida och allt oftare från EU:s sida. Bland annat försöker EU göra sig till för militaristerna i Ukraina. Vi är alltid öppna för dialog, men endast på grundval av jämlikhet, ömsesidig respekt och ett sökande efter intressebalans.

Trakasserier mot människorättsorganisation

Osse har också i veckan kritiserat Ryssland för ”trakasserier” i försöken att stänga den anrika ryska människorättsorganisationen Memorial. Ann Linde träffade organisationen under torsdagskvällen.

– Jag uttryckte vårt fulla stöd för deras otroligt viktiga arbete. I mitt möte med utrikesminister Lavrov tog jag upp att det är otroligt viktigt att frivilligorganisationer som Memorial får fortsätta arbeta utan inskränkningar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.