Moderaternas Ulf Kristersson och Socialdemokraternas Stefan Löfven står på var sin sida i frågan Sverige och Nato. Foto: Christine Olsson / Jonas Ekströmer, TT

Lista: Så står partierna i Nato-frågan

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige ska vara medlemmar i Nato eller inte har i många år diskuterats. Måste Sverige gå med i Nato för att kunna försvara sig eller är det viktigare med alliansfrihet? Så här tycker riksdagspartierna i frågan.

Socialdemokraterna

”Säkerhetspolitikens yttersta syfte är att garantera Sveriges oberoende och självständighet”, skriver Socialdemokraterna i sitt partiprogram.

Däremot stödjer partiet svenskt deltagande i fredsbevarande operationer som organiseras av Nato samt Natos olika övningskoncept som till exempel Nato Response Force (NRF). Partiet lyfter precis som Vänsterpartiet fram samarbetet med FN som viktigt.

Moderaterna

”Sverige bör fullt ut gå med i Nato”, skriver Moderaterna i sitt partiprogram.

Moderaterna hävdar att Nato är det enda försvarssamarbetet som på allvar stärker Sveriges säkerhet. Därtill partiet att det krävs en färdplan, då det enligt Moderaterna aldrig varit så viktigt att gå med i Nato som nu.

Sverigedemokraterna

”Som ett militärt alliansfritt land ska vi inte peka ut fiender även om vi deltar i sanktioner och vapenembargon mot vissa länder”, skriver Sverigedemokraterna i sitt partiprogram.

Partiet vill också att Sverige ska respektera balansen mellan stormakterna. Däremot stödjer Sverigedemokraterna Sveriges samarbete med Nato. Partiet har nu svängt i frågan om det som kallas Nato-option. Det innebär att partiet vill att Sverige ska vara förberett att kunna ansluta sig till Nato snabbt.

Centerpartiet

Centerpartiet vill att Sverige går med i Nato snarast möjligt. Dels för att partiet anser att det hade stärkt svenskt försvar, men framförallt hänvisar (C) till det förändrade läget i närområdet som en faktor.

”Om Sverige går med i Nato så betyder det också att vi är med och bidrar till säkerheten kring Östersjön och visar solidaritet med våra baltiska vänner och resten av Europa”, skriver Centerpartiet i sitt partiprogram.

Vänsterpartiet

”Nej till svenskt Natomedlemskap”, skriver Vänsterpartiet i sitt partiprogram.

Partiet hävdar att det skulle riskera att Sverige tvingas in i krig som landet inte vill vara delaktiga i. Vänsterpartiet vill istället att Sverige ska arbeta för att stödja FN i deras arbete för fred.

Kristdemokraterna

”Nato är för västvärlden den främsta garanten för fred, säkerhet och militär förmåga. Sverige hör därför hemma i Nato”, skriver (KD) i sitt partiprogram.

Partiet anser att Sverige hör hemma i Nato och att Sverige inte kan trygga vår säkerhet utan hjälp utifrån.

Liberalerna

Partiet anser att Sverige ska delta fullt ut i Nato. Liberalerna lyfter att de redan idag finns ett tätt samarbete mellan Sverige och Nato, och att vi därför inte har en trovärdig alliansfrihet ändå. Partiet lyfter också, precis som Centerpartiet, samarbetet med länderna i Östersjön som en viktig del av svensk försvar.

”Ett svenskt medlemskap i Nato skulle möjliggöra ett djupt och förtroendefullt samarbete med de övriga nordiska och baltiska länderna”, skriver Liberalerna i sitt partiprogram.

Miljöpartiet

”Sverige bör bidra till att minska spänningarna och främja dialog, det gör vi bäst som alliansfria. Därför vill vi inte gå med i Nato”, skriver Miljöpartiet i sitt partiprogram.

Partiet lyfter istället fram fredliga samarbeten mellan länder som ett sätt att motverka konflikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.