Foto: SVT

KU kritiserar Annie Lööf

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken gäller bland annat att Lööf lämnade felaktiga uppgifter när hon frågades ut av KU.

Det handlar om att Näringsdepartementet väntade med en begäran från Aftonbladet att få se ett antal representationsnotor. Medan tidningen väntade skickade departementet kopia på notorna till Ekot.

Nu kritiseras Annie Lööf för att departementet inte har något fungerande system för utlämnandet av allmänna handlingar. Eftersom Statsminister Fredrik Reinfeldt är ytterst ansvarig för detta får även han kritik, enligt uppgifter till Ekot.

Annie Lööf får också kritik för att ha lämnat felaktiga uppgifter till utskottet. Även JO har fått ofullständiga uppgifter från näringsdepartementet. Det undergräver förtroendet för den konstitutionella kontrollen, menar KU.

KU säger också att nya uppgifter om fler oklarheter i det aktuella fallet inte föranleder mer kritik. KU har dock bett om att få mer information om de nya uppgifterna från SR:s Ekot.

I en skriftlig kommentar säger näringsminister Annie Lööf: ”KU är en viktig institution som jag har stor respekt för, så jag tar givetvis till mig av den kritik som förs fram.”

Saudiaffären

KU har inte funnit att bulvanföretaget i Saudiaffären bildats på uppdrag av försvarsdepartementet eller regeringen. Peter Ericsson(MP) menar att det är en anmärningsvärd historia som KU dock måste godta eftersom det inte finns bevis för någon inblandning.

Konstitutionsutskottet anser att försvarsdepartementet borde ha följt utvecklingen bättre när det gäller turerna kring den planerade vapenfabriken i Saudiarabien.

”I stället har försvarsdepartementet skjutit ifrån sig frågan om den fortsatta händelseutvecklingen i kontakterna mellan FOI och de saudiska motparterna”, skriver KU i sitt granskningsbetänkande.

”Brister av allvarligt slag”

Enligt utskottet ”är de brister som har kunnat konstateras i granskningen av allvarligt slag som i förlängningen har lett till skada för rikets internationella relationer”.

Regeringspartierna har reserverat sig mot utskottets slutsatser både när det gäller Annie Lööf och Saudiaffären.

När det gäller Saudivapenaffären pekar KU också på ”ett anmärkningsvärt åsidosättande av offentlighetsprincipens bestämmelser” i ett fall. Utskottet förutsätter att nödvändiga åtgärder vidtas inom Regeringskansliet för att sådan felaktig hantering inte återupprepas.

Bråk i KU

Under konstitutionsutskottets presskonferens anklagade regeringspartierna oppositionen och KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) för att ha tagit med spekulationer i beskrivningarna av Saudivapenaffären och av turerna kring näringsdepartementets festnotor. Eriksson kritiserades också för uttalanden i medier under KU-granskningens gång.

Eriksson kontrade med att det är KU:s kansli som formulerar verklighetsbeskrivningarna och anklagade regeringspartierna för att ha försökt gå in i dem och göra omfattande ändringar.

-Det är en politisering som är mycket obehaglig, sade Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.