-Vi ska inte bli oroliga för listeria i melon i dagsläget. Jag skulle gissa på att det mer är en slump än någon typ av ny listeriavärsting, säger mikrobiolog Mats Lindblad vid Livsmedelsverket.
Melon förvånar
Det ovanliga för epidemin i USA är att de 73 personer som insjuknat har fått i sig listeria- bakterien från en melon. Enligt Mats Lindblad har det inte inträffat tidigare och är mycket förvånande.
-Det är vanligtvis i livsmedel som man sparar under en längre tid i kylskåp som bakterien växer sig stark. I exempelvis lax, smörgåspålägg, mögelostar eller kittostar.
Äldre drabbas oftast
I Sverige hade vi en topp- notering av antalet listeria- smittade 2009 med 73 fall. Fortfarande är det väldigt få som insjuknar eftersom det krävs ett nedsatt immunförsvar för att bakterien ska ge dig allvarliga symptom. Därför är det oftast äldre, gravida eller exempelvis cancerpatienter som drabbas. Men för de riskgrupperna är det viktigt att ta bakterien på allvar.
-Det finns en hög dödlighet för de personer som finns inom dessa grupper. Framförallt för de äldre.
Dödligheten i riskgrupperna ligger på mellan 20-30 procent. Samtidigt menar Mats Lindblad att det är osäkert om just listeriabakterien varit dödsorsaken för de äldre eftersom de många gånger kan ha andra sjukdomar.
Extra allvarlig för gravida
Bakterien är också extra allvarlig för gravida eftersom den kan drabba barnet och resultera i för tidig födsel, missfall eller till och med dödföddhet. För svt.se berättade idag journalisten Sanna Lundell om sin listeriasmitta och mardrömsförlossningen som följde.
70 grader tar död på den
Listeriabakterin klarar riktigt kalla temperaturer och överlever därför i frysen. För att vara helt säker så är det därför viktigt att värma maten för vid temperaturer över 70 grader dör den.
-Så länge du värmer maten är det aldrig någon fara, säger Mats Lindblad.
Han rekommenderar annars de inom riskgrupperna att välja hårda ostar om de vill ha en ostbricka efter maten.
Liknar en influensa
Det kan vara svårt att finna smittkällan för listeriabakterien eftersom det tar lång tid innan symptomen uppstår. Ibland upp till flera veckor. Symptomen liknar också de för influensa med feber, huvudvärk, muskelvärk och illamående samt diarré.
Robert Lundin
robert.lundin@svt.se
Så skyddar du dig bäst
• Sätt in kylvaror i kylskåpet direkt efter inköp. Ju lägre temperatur livsmedlet förvaras i, desto långsammare växer listeriabakterien.
• Ät nygjord eller nyförpackad gravad, rökt fisk och sushi: Kontrollera förpackningsdatum.
• Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.
• Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögelost och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk.
Livsmedelsverket