LO-ekonomen: Socialdemokraterna lämnar sina väljare

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte väljarna som lämnat Socialdemokraterna, utan socialdemokraterna som har lämnat väljarna. Det menar LO-ekonomen Torbjörn Hållö. Men finansminister Magdalena Andersson (S) håller inte med. Hon menar i stället att många av regeringens förslag är bra för LO-rörelsen.

Inom arbetarrörelsen finns de som menar att Socialdemokraterna håller på att byta ut sin väljarbas, och att man inte längre riktar sig till de breda löntagargrupperna inom LO och TCO.

– De forna progressiva vänsterpartierna tappar arbetarklass, lägre tjänstemän, och vinner i stället bland urbana akademiker, säger Torbjörn Hållö.

Han tycker att man måste ”stoppa bollen”.

– Man måste vända sig till väljarna och säga som det är: Det var inte ni som lämnade oss, det var vi som lämnade er.

Håller inte med

Finansminister Magdalena Andersson (S) håller inte med om Torbjörn Hållös analys.

– Många av förslagen som vi hade när vi gick till val, och som finns med i 121-punktsprogrammet, är väldigt bra för hela LO-kollektivet.

Hon påpekar också att den nuvarande regeringsbildningen enligt henne är en bra förutsättning för att tackla de samhällsproblem som finns.

– Alternativet när vi gjorde den här överenskommelsen i januari var en M-KD-regering som hade varit en historiskt svag regering i en orolig tid. Det hade varit den mest högerorienterade regeringen i modern tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.