LO-basen: En slump att las-uppgörelsen gynnar Magdalena Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Det är en ren slump att LO:s oväntade u-sväng gällande las-överenskommelsen gynnar Magdalena Andersson (S) i hennes strävan att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Det menar LO-ordföranden Susanna Gideonsson i SVT:s 30 minuter.

Ett av kraven för att Vänsterpartiet ska släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister är att förändringarna i lagen om anställningsskydd (las) ska skjutas upp.  

På tisdagen gjorde LO en u-sväng och sade ja till den las-överenskommelse man tidigare stoppat. Kravet från V är nu alltså överspelat. Ytterligare ett hinder har röjts ur Magdalena Anderssons väg.  

LO menar att det är en tillfällighet att las-uppgörelsen gynnar Magdalena Andersson.  

– Det har absolut inte med det att göra, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i SVT:s 30 minuter.

Pekar ut omställningsstödet som avgörande

På frågan om det är en slump att u-svängen sammanfaller med den stundande statsministeromröstningen svarar Susanna Gideonsson ja. 

Den del i avtalet som LO angav som sitt huvudskäl till att tacka nej, som handlade om anställningstrygghet, har inte ändrats. Susanna Gideonsson menar att uppgörelsen om omställningsstödet, som nåtts med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv, är avgörande för att LO nu säger ja.  

– Trygghet på jobbet är en viktig fråga, sade V-ledaren Nooshi Dadgostar till SVT i måndags när hon presenterade Vänsterpartiets krav för att släppa fram Andersson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.