LO kampanjar mot SD bland egna medlemmarna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har kopplat ett stadigt grepp om andraplatsen bland LO-medlemmarnas partisympatier. I oktober var nästan var fjärde LO-medlem sverigedemokrat, samtidigt som LO lanserar ännu en kampanj mot detta parti. Detta upprör partiledaren Jimmie Åkesson som för första gången möter LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en debatt i kvällens Aktuellt.

När vi beger oss till en byggarbetsplats utanför Stockholm är det lätt att hitta medlemmar i Byggnads, som är en av LO:s största medlemsförbund.

Det kan i och för sig vara lite knepigt att hitta de som vill ställa upp framför en tv-kamera, men efter ett tag så har vi fyra byggnadsarbetare som gärna ställer upp och delar med sig av sina åsikter. Och när det gäller stödet för Sverigedemokraterna inom LO, så är det lätt att få en trolig förklaring till varför det är så stort.

– Det är väl så det ser ut, att det kommer hit så mycket flyktingar just nu. Vanliga politiker säger att man ska ta hand om dem, men man klarar ju inte av det. Och det är ju bara ett parti som diskuterar flyktingar. Så är det, säger Stefan Björklund.

Förstår oro

En av de fyra byggnadsarbetare som vi träffar heter Gary Cuba. Själv kom han som flykting till Sverige som tvååring, tillsammans med sin familj.

I dag är tacksam över att Sverige har haft en generös flyktingpolitik. Det förde honom hit, och han älskar sitt land. Samtidigt kan han idag förstå den oro som finns över det stora antal flyktingar som kommer idag.

– Man vill ju hjälpa. Sverige är ett djävla bra land att leva i. Det vet jag. Jag trivs och jag är glad över att jag har fått leva här, och det är många som tycker likadant, tror jag.  Men jag förstår samtidigt att det blir för mycket. Det kommer för mycket folk, och vi kan inte ens hjälpa svenskar som har det dåligt här, säger Gary Cuba.

Var fjärde medlem

Enligt Sifo:s senaste oktobermätning kan vi se att stödet bland LO:s medlemmar ligger på drygt 23 procent. En jämförelse med tidigare år visar att utvecklingen har varit ganska stadig, med den allra största uppgången under det senaste året. Toivo Sjörén, som är opinionschef konstaterar att Sverigedemokraterna – i nuläget – verkar ha befäst sin roll som LO:s näst största parti. 

– Sverigedemokraterna är väldigt framgångsrika bland LO-medlemmar. De har ungefär 23 procent. Samtidigt är det intressant att deras stöd är relativt starkt bland kvinnor jämfört med bland andra grupper. SD-stödet ligger på 17 procent bland kvinnor, och på närmare 26 procent bland männen, säger Toivo Sjörén.

Kampanj i sociala medier

Det relativt starka stödet bland kvinnorna kan enligt Toivo Sjörén vara ett tecken på att Sverigedemokraterna har blivit alltmer rumsrent inom LO-kollektivet. Och hela den här utvecklingen oroar LO-ledningen, som aktivt har motarbetat Sverigedemokraterna. Nu har man i dagarna sjösatt en kampanj, framför allt med filmer på webben, i sociala medier, som ska visa hur arbetarfientligt Sverigedemokraterna är.

Men den där kampanjen väcker blandade känslor bland LO:s egna medlemmar. Av de som vi träffar så är två emot kampanjen, två är för. 

– Jag tycker inte att det är bra. Det behöver diskuteras ordentligt. Som det ser ut idag med flyktingpolitiken så måste den diskuteras, och då går det inte att hålla på och vända ryggen till folk, säger Stefan Björklund.

Men hans kollega som står bredvid håller inte med.

– Jag gillar kampanjen. Samtidigt är det svårt. Vi har ju yttrandefrihet och folk får ju tycka vad de vill, men jag tycker ändå att det är bra på något sätt att LO säger ifrån, säger Kim Stenudd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.