Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: TT

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till attack mot Svenskt näringsliv

Uppdaterad
Publicerad

Hårda ord växlas nu mellan Svenskt näringsliv och LO om den framtida arbetsmarknaden. Samtalen om enkla jobb för lågutbildade nyanlända har havererat.

– Jag är förbannad, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson på en presskonferens.

Det var en arg LO-ordförande som under en pressträff på lördagen svarade på Svenskt näringslivs kritik av LO:s ovilja till reformer som – enligt arbetsgivarorganisationen – skulle göra det enklare för lågutbildade nyanlända att få ett arbete.

”Det är ljug”

Karl-Petter Thorwaldsson anklagade Svenskt näringsliv för att ha gått till pressen med kritiken endast för att kunna beskriva LO som ”nej-sägare i att hjälpa flyktingar att komma in på den svenska arbetsmarknaden”, något LO ”absolut inte är”, säger han.

– Det är ljug rakt igenom att det är vårt fel att förhandlingar inte äger rum.

Men LO tänker fortsätta samtalen ändå.

– Vi vill inte stänga några dörrar från vår sida. Det här är en för viktig fråga för Svenskt näringslivs lekar. Det handlar om hundratusentals människor som kommer ha väldigt svårt på den svenska arbetsmarknaden, säger Thorwaldsson.

Kräver strukturreformer

Förhandlingarna mellan LO och Svenskt näringsliv havererade sedan Svenskt näringsliv öppet riktat kritik mot LO för att, som man ser det, göra det onödigt svårt för lågutbildade utrikes födda att komma ut på arbetsmarknaden.

Bland inrikes födda mellan 20 och 64 år ligger arbetslösheten på fyra procent, men bland de utrikes födda i samma åldersgrupp är siffran 15,1 procent. Allra svårast är det för utrikes födda som saknar utbildning, eftersom den gruppen kommer att öka de kommande åren riskerar ojämlikheten att permanentas, skriver Svenskt näringsliv.

För att hindra detta vill man ha strukturreformer som ökar lågutbildade och utrikes föddas chanser att få ett arbete.

– LO och regeringen måste acceptera en enklare, billigare ny anställningsform, säger vd:n Carola Lemne i DN.

”Skapar en ny underklass”

Anställningsformen för nyanlända som saknar utbildning skulle göra det möjligt att arbeta heltid för 75 procent av kollektivavtalets lägstalön. Svenskt näringsliv vill också se slopade arbetsgivaravgifter och gå ifrån krav på att företag ska ha skrivit under kollektivavtal.

LO menar att sådana reformer skulle skapa en ny underklass, men man är alltså villig att fortsätta diskussionerna.

– Det kan handla om lönesubvention från staten, yrkesintroduktion för ungdomar där vi varit beredda att sänka lönen medan man fortfarande är i utbildning. Och det har vi sagt att vi kan tänka oss även för andra på väg in på arbetsmarknaden, säger Thorwaldsson till TT.

Löven: Det är tråkigt

Statsminister Stefan Löfven har beklagat de avbrutna samtalen.

– Jag tycker att det är tråkigt naturligtvis, men jag kan inte ta ställning till vad som är problemet, det måste parterna själva redogöra för. Men det är tråkigt, vi behöver göra mer för att människor som har lägre kvalifikationer också kan komma i arbete, säger han till TT.

LO:s och Svenskt näringslivs krav

LO vill ha en modell som liknar de så kallade YA-jobben, där arbete och utbildning varvas.

Samt:

  • Ett lärlingssystem med rätt till viss teoretisk utbildning efter en tid som lärling.
  • En slussning in i det svenska samhället som fungerar för både anställd o arbetsgivare, med lön som går att leva på.

Svenskt näringslivs krav innefattar:

  • Heltidsarbete till 75 procent av lönen.
  • Slopade arbetsgivaravgifter.
  • Inga krav på kollektivavtal, samtidig utbildning eller medverkan av Arbetsförmedlingen.

Källa: DN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.