Nicklas Nilsson, ordförande i styrelsen.

LO-toppar portade arbetarkvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Fackföreningstopparna i Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs Minne vägrar släppa in två kvinnor i styrelsen, trots att stadgarna föreskriver det.

– Jag tycker det är mycket illa. Jag vill påstå att man myglar. Enligt stadgarna har de boende rätt till representation i styrelsen så man får en insyn i hur verksamheten sköts. Det är man förvägrad i dag, säger en av hyresgästerna, Birgitta Palén.

Bryggeriarbeterskan Anna Johansson-Visborg grundade stiftelsen som ska hyra ut stugor till kvinnor med låg inkomst.

Stugorna ska rivas

I går berättade SVT Nyheter att styrelsen ansökt om att få riva en stor del av de populära stugorna som ligger naturskönt utanför Stockholm.

Nu kan SVT visa att styrelsen under flera år förvägrat kvinnorna plats i styrelsen. Enligt stadgarnas paragraf fyra bör två hyresgäster sitta i styrelsen, allt för att ta tillvara deras intressen.

Enligt Länsstyrelsen i Stockholm strider detta klart mot stiftelsens stadgar. Nu ska länsstyrelsen granska stiftelsen.

– Där följer ju inte styrelsen föreskriften. Här måste styrelsen komma med en förklaring. Vad beror det på, säger länsstyrelsens stiftelseexpert, Mikael Wiman.

När SVT Nyheter frågar ordförande tar han fram stadgarna. Men de är skrivna med ett nytt typsnitt och nu är plötsligt meningen om kvinnornas plats i styrelsen borta.

Tog ni bort den meningen?
– Inte som jag sett det, säger Nicklas Nilsson.

Men du säger ju själv att det stod där tidigare?
Ja, eller om det stod i stiftelseurkunden, men inte i stadgarna,  jag kommer tyvärr inte ihåg det riktigt, säger han.

När Rapport granskar styrelsens handlingar visar det sig att styrelsen strukit den meningen.

Nicklas Nilsson säger att han inte minns, men det visar sig att han ansökt om att stryka meningen hos Länsstyrelsen men inte fått det godkänt. Detta har dock styrelsen ignorerat, trots att ursprungliga paragraferna var noga formulerade av Anna Johansson-Visborg.

– Anna Johansson-Visborg hade en farhåga. Hon skrev den paragrafen för att hon tänkte när  hon blev gammal och ska död, så är inte alla så tuffa som mig. Hon såg framför sig att hennes kvinnor skulle hamna i den vanmäktiga situationen där någon med makt som inte älskade de här kvinnorna skulle  ta det  stället ifrån dem, säger hyresgästen Jane Morén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anna Johansson-Visborgs Stiftelse

Mer i ämnet