Reglerna om arbetskraftsinvandring utnyttjas av fuskare menar LO Foto: Scanpix

LO vill se nya regler för arbetskraftsinvandring

Uppdaterad
Publicerad
LO riktar nu skarp kritik mot regelverket för arbetskraftsinvandring i Sverige. Enligt en ny rapport från organisationen banar de generösa reglerna väg för fusk och utnyttjande.

-Vi vill att det företag som är mest produktivt ska vinna i konkurrensen. Nu är det i stället fuskaren som vinner, säger Thord Ingesson, utredare på LO.

Sedan det lättades på reglerna för arbetskraftsinvandring till Sverige år 2008 har allt fler arbetstillstånd beviljats. Men med dem har även utnyttjandet av nyanlända ökat. De dåliga arbetsförhållandena drabbar många fler än bärplockare. Allra mest ökar beviljande av arbetstillstånd just inom LO:s yrkesområden.

Betalar arbetsgivare för tillstånd

– De dåliga villkoren som tidigare bara funnits i skogen har flyttat in i restaurangkök, byggföretag, städbolag... Till den organiserade, tidigare fungerande delen av ekonomin, säger Thord Ingesson.

Med reformen slopades arbetsmarknadsprövningen, vilket innebär att arbetstillstånd numera beviljas inom yrkesområden där det redan råder arbetslöshet. Samtidigt kom alla yrken att gälla som grund för permanent uppehållstillstånd, och arbetstillstånden i sig blev längre. Reglerna missbrukas av många svenska arbetsgivare, som tar chansen att tjäna extra pengar på försäljning av arbetstillstånd.

– I stället för att betala en flyktingsmugglare, betalar man en svensk arbetsgivare, det är den lättaste vägen in i Sverige, säger Thord Ingesson.

Flera konkreta förslag

LO har tre konkreta förslag som de tror skulle stänga ute fuskande arbetsgivare och öka tydligheten mot dem som kommer till Sverige för att arbeta.

– Arbetserbjudandet måste vara bindande, det är det inte idag. Arbetstagaren vet inte om vilka villkor som väntar i Sverige. Man måste dessutom göra en seriositetsgranskning av arbetsgivaren. Och till sist – bevilja permanent uppehållstillstånd med en gång till de invandrare som har fått ett erbjudande om fast anställning i Sverige, säger Thord Ingesson.

Tio vanligaste avsändarländer – Arbetstillstånd 2012

Visa

Thailland 5735

Indien 3229

Kina 1011

Turkiet 529

Ukraina 457

Iran 509

USA 531

Pakistan 478

Irak 297

Syrien 302

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer