– Verkligheten har kommit ikapp regeringen, sade Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiledare i Agenda på söndagen som en kommentar till senaste Sifo-mätningen.
– De har fört en politik som lett till högre arbetslöshet, ökade klyftor och försämrade skolresultat. De har fört fel politik.
– Mätningen som kom i dag visar att vi ökar mest av alla partier. Vi har 34,9 procent nu men jag är inte nöjd med det. Jag vill upp ännu högre, sade Löfven.
– Jag kommer att kriga som vi är på väg att förlora valet. Vi ska se siffrorna som en positiv signal. Vi fortsätter att utveckla politiken så att svenska folket kan se att vi är beredda, sade han.
Bland de rödgröna har Vänsterpartiet gått bättre än Socialdemokraterna under den senaste tiden. Men Stefan Löfven är nöjd med sin insats.
– När jag tog över ordförandeskapet var vi nere på 24 procent. Nu är vi på 35. Det är en rätt bra uppgång, sade han.
Bidragspartiet?
Dilemmat för Stefan Löfven är att så fort han nämner höjda nivåer i socialförsäkringarna blir S beskyllt för att vara ett bidragsparti, bland annat av statsminister Fredrik Reinfeldt.
Detta samtidigt som pressen från vänster, både inom och utanför partiet, är hård att partiet ska arbeta för höjda ersättningsnivåer.
Stefan Löfven håller inte riktigt med om den beskrivningen.
– Det är konstigt att det kallas bidrag. Det heter arbetslöshetsförsäkring, det heter sjukförsäkring. Det är smarta försäkringar.
”Regeringens eget bidrag”
– Den här regeringen har uppfunnit ett eget bidrag, vårdnadsbidraget. Det är till för att människor inte ska jobba – framför allt kvinnor, för att de ska vara hemma.
Enligt Löfven är det regeringen som har ökat bidragen.
– Under den här regeringen har vi fått en ökning av socialbidragskostnaderna, försörjningsstödet, som kommunerna får betala ut, med 25 procent.
Stefan Löfven vill också nyansera bilden av Socialdemokraterna som bidragsparti, något som partiets egen analys av nederlaget i senaste valet också antyder. Det var en kritik förra partiledaren Mona Sahlin framförde.
– Det var den bilden vi fick av analysen. Senare visade det sig att det inte var så entydigt att vi betraktades som ett bidragsparti.
40 procent till 80 procent
I dag kan man få som mest 80 procent av lönen i a-kasseersättning upp till en månadslön på 18.700 kronor.
– Vi vill att 40 procent ska kunna få 80 procent så det blir upp till ungefär 25.000 kronor, sade Löfven.
Se hela intervjun med Stefan Löfven här!