Foto: TT

Löfven: Det har varit ett tungt år

Uppdaterad
Publicerad

Ett mycket tungt år.

Men det är också viktigt att peka på det som lyser upp, enligt statsminister Stefan Löfven.

– Det har i stora delar varit ett svårt och tungt år, säger han till TV4 ett par timmar innan han ska hålla sitt jultal i Stockholm.

Löfven (S) pekar på terrordåden i Paris. Dessutom har EU visat svår splittring, flyktingkrisen har drabbat EU och Sverige hårt, MP och S tycker ofta olika inom regeringen och det parlamentariska läget är svårt. Vidare är opinionssiffrorna låga för S, samtidigt som krislägen i vanliga fall brukar gynna regeringspartier.

Pekar på vallöften

Löfven säger att Sverige har EU:s fjärde högsta tillväxt, att arbetsmarknaden ljusnar och att regeringen ”håller på att” uppfylla 97 av 105 vallöften. Kanske, menar han, har regeringen varit dålig på att berätta vad den gör.

För egen del har det varit ett hetsigt år. Men han och hustrun Ulla försöker hitta tid för avkoppling genom promenader, böcker eller resa till fritidshuset och Harpsund. Och han lyssnar på tidigare S-ledare.

– Ibland pratar jag med Göran Persson, Ingvar Carlsson ibland, Mona Sahlin.

Samtidigt, säger han, har världen under året också enats om utvecklingsmål och även om ett nytt klimatavtal.

Det är viktigt att peka på svårigheterna, säger Löfven.

– Men också på det som är ljust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.