Löfven: Fler ska komma i jobb

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill särskilt satsa på yrkeshögskolan i höstens budget för att komma tillrätta med matchningsproblemen på svensk arbetsmarknad. Det sa statsminister Stefan Löfven i sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm.

Stefan Löfven talade flera gånger under sitt tal om vikten av att kunna leva i ett tryggt land. Han tog upp mäns våld mot kvinnor, den organiserade brottsligheten och hur terrorgruppen Islamiska staten, IS, rekryterar människor från Sverige för att utföra terrordåd.

– Vi ser också en ökad polarisering där människor visar oförståelse, ovilja och alltför ofta hat mot varandra. Samhället ska vara tryggt. Från detta viker vi inte en tum.

Stefan Löfven nämnde att regeringen ska kriminalisera resandet för att delta i träning hos terrorgrupper.

– IS är ett hot mot all mänsklig värdighet, de kommer att bekämpas.

”Andra länder ska ta sitt ansvar”

Under sitt tal i Vasaparken i Stockholm tog statsministern även upp situationen för flyktingar och han sa att Sverige, Tyskland, Italien och ett fåtal andra länder inte hade något att skämmas över eftersom de drar ett stort lass. Han påpekade att han tagit upp frågan om ett gemensamt ansvarstagande för flyktingar i Europa och att det ser ut att kunna bli en verklighet.

– Jag är stolt över att Sverige aldrig kommer att fly från sitt medmänskliga ansvar. Men vi ska också få andra länder att också göra sitt.

När det gäller situationen för mottagandet av flyktingar i Sverige sa han att det inte är någon idé att låtsas som att det inte är en stor ansträngning.

– Men det är en ansträngning som vi gör för att hjälpa människor som flyr undan våldet, hotet, våldtäkterna, mördandet, allt som sker i krig och förtryck.

”Rättvist mottagande i Sverige”

Han sa att precis som Europa måste ta ett gemensamt ansvar för mottagandet så måste även alla svenska kommuner göra det. Regeringen förbereder därför en tvingande lagstiftning.

– Det måste vara ett slut på att Sveriges rikaste kommuner undandrar sig sitt ansvar. Nu är det dags för ett rättvist mottagande i Sverige.

Flera av Stefans Löfvens resonemang under sitt tal ledde till hans poäng att fler behöver komma i jobb.

– Tiden är över när staten med lånade pengar stimulerar kortsiktig konsumtion. Jobb skapas av att fylla företagens orderböcker.

Satsning på yrkeshögskola

Han sa att unga ska in i utbildning och arbete för att inte kunna rekryteras till kriminella ligor. I höstbudgeten kommer en satsning på utbyggd yrkeshögskola med 6.000 fler platser per år mellan 2017-2019 för att arbetslösa ska kunna utbilda sig till yrken där det råder brist på arbetskraft.

Stefan Löfven sa också i sitt tal att asylsökande som en del i regeringens etableringspaket ska kunna studera svenska redan under asylprocessen för att så många som möjligt ska börja jobba så snart de kan.

Ingen ska tigga

I sitt tal tog Stefan Löfven även upp situationen för EU-migranter som tigger i Sverige.

– Jag anser att det enda rimliga målet för vårt samhälle är att absolut ingen tigger på våra gator, något annat mål kan vi inte ha.

Han sa att olovliga bosättningar skulle ta bord, att hatbrott aldrig ska tolereras och att långsiktigt se till att länder där migranterna kommer från erbjuder dem utbildning och jobb.

– Vi har skrivit ett avtal med Rumänien om det, och för samtal med Bulgarien om samma sak. Det är och förblir hemländernas ansvar.

”Var aktörer, inte åskådare”

I sitt tal påpekade Stefan Lövfen flera gånger på att Sverige är polariserat i dag. Han uppmanade lyssnarna att inte stå stillatigande när människor råkar illa ut.

– Vi ska tillsammans försvara anständigheten, vi ska vara aktörer, inte åskådare. Om det så är en fördom vid ett fikabord på jobbet, eller en hatisk kommentar på Facebook, eller en medmänniska som blir attackerad mitt i bland oss, stå inte stillatigande. Stå upp för det Sverige du tror på och låt oss göra det tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.