Löfven: Kommer inte bli stödparti åt Alliansen

Publicerad

Alliansen vill ha Socialdemokraternas stöd för att bilda regering. Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt, säger statsminister Stefan Löfven.

Det var på onsdagsmorgonen i DN Debatt som de fyra partiledarna i Alliansen meddelade att de bjuder in statsminister Stefan Löfven (S) till samtal då man söker stöd grundat i blocköverskridande samarbeten.

Stefan Löfven svarade på inviten senare på en presskonferens. Att Socialdemokraterna skulle vara ett stödparti åt Alliansen är ”en tanke som kan avskrivas fullständigt”, säger han.

– Blockpolitik förlamar svensk politik, men om de står upp för den kan det inte vara så att de ska regera oavsett vem som är störst, säger Löfven.

”Blockpolitiken ska begravas”

Han säger att han bjuder in alla ”anständiga” partier till samtal, och förklarar sedan att han menar alla förutom Sverigedemokraterna. Löfven säger också att han vill samtala med partierna separat, alltså inte en samlad allians.

– Blockpolitiken ska inte bevaras, den ska begravas, säger han.

Även om han säger att det är otänkbart att Socialdemokraterna skulle bli stödparti till Alliansen, säger han att blocköverskridande överenskommelser är nödvändiga.

– Men det löser inte frågan om hur landet ska styras, säger Stefan Löfven.

”Ologiskt och odemokratiskt”

Löfven poängterar att rösterna fortfarande inte har räknats klart och uppmanar till lugn.

Vidare menar han att han tycker det är ologiskt och odemokratiskt att tycka att det mindre blocket ska styra. Om Alliansen till slut skulle bli större, kommer Socialdemokraterna gå i opposition, säger han.

– Blir vi mindre och de borgerliga större ska de utgöra ett regeringsunderlag, säger Stefan Löfven.

SVT rapporterade · Regeringsbildningen

07.55
För att sammanfatta: Igår bjöd Alliansen in Stefan Löfven till samtal för att få stöd från honom och Socialdemokraterna för en Alliansregering. Löfven sa nej. 
Alliansen menar att de borde bilda regering eftersom de är det största gemensamma regeringsalternativet. De jämför hur många röster de fyra fick med hur många röster S+MP fick, men räknar bort V. 
Stefan Löfven däremot menar att de rödgröna (S+MP+V) ser ut att ha fått flest röster och därför borde regeringsbildningen ske där - även om han inte har sagt rakt ut att vare sig V eller MP skulle ingå i regeringen. Eftersom S är det största partiet i den största konstellationen/blocket ska S få statsministerposten, menar Stefan Löfven. 
Vi ska också komma ihåg att rösterna fortfarande räknas och eftersom det är små marginaler mellan rödgröna och Alliansen vet vi inte hur slutresultatet blir. 
14.52
Den preliminära rösträkningen: 
  • Den preliminära rösträkningen är nu klar, det betyder att samtliga röster nu är räknade. Resultat är fortfarande preliminärt och det slutgiltiga resultatet kan komma tidigast på fredag.
 
Den slutgiltiga rösträkningen: 
  • Den slutgiltiga rösträkningen är en kontrollräkning där man börjat om från början med alla röster, för att dubbelkolla att allt stämmer. Det är den slutgiltiga rösträkningen som gäller. Där väntas resultat komma först i helgen. Inga nya röster kommer dock att tillkomma och vanligen är det inga stora skillnader mellan den preliminära rösträkningen som nu är klar och den slutgiltiga rösträkningen. 
09.12
Välkomna till SVT Nyheters direktrapportering om regeringsbildningen.
09.13
I dag onsdag har Alliansen bjudit in Stefan Löfven till samtal för att söka Socialdemokraternas stöd för en Alliansregering. Man menar att man är det största gemensamma regeringsalternativet, även om de rödgröna just nu har två mandat mer i riksdagen, och därför borde bilda regering.
09.15
Viktigt att komma ihåg är att det valresultat vi har nu inte är det slutgiltiga valresultatet. Fortfarande ska de så kallade utlandsrösterna och sena förtidsröster räknas. Eftersom det är relativt få röster som skiljer denna gång kan dessa sena röster avgöra valet. Det slutgiltiga valresultatet väntas komma i veckan.
09.16
I sin inbjudan till Stefan Löfven säger Alliansen att man är villig att kompromissa kring migration, bostadspolitik, förbättrade pensioner och försvars- och säkerhetspolitik.
09.18
Stefan Löfvens och Socialdemokraternas presskontakter har sagt till SVT Nyheter att en kommentar på Alliansens inbjudan kommer senare i dag.
09.27
Alliansen håller en presskonferens klockan 11 i dag och vi kommer då uppdatera i denna direktrapportering.
09.45
Kommer denna presskonferens att live-streamas på SVT Play eller visas på SVTs vanliga kanaler?
Den kommer att streamas på SVT Play och här på sajten. 
10.39
Här kan man följa PK:n på SVT Play 

Nyheter Direkt - Alliansens presskonferens om regeringsbildning

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet