”Ska vi hålla ihop det land som nu glider isär, behöver den svenska modellen utvecklas,” säger Löfven.

Löfven lovar mer anställda i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar för ökade sociala klyftor i samhället. Han lovar samtidigt mer pengar till kommuner och landsting för att anställa fler i välfärden.

Löfven talade inför socialdemokratiska kommunpolitiker på partiets kommunkonferens i Örebro. Där fortsatte han sin opinionsoffensiv för den svenska modellen som partiet lanserade nyligen. Och han gav ett för kommunpolitikerna välkommet besked.

– Vi kommer att fortsätta att prioritera att anställa fler i välfärden. Det ska vi göra i budgetsamtalen med vår regeringspartner Miljöpartiet och med Vänsterpartiet. Det är viktigt att kommuner och landsting får goda planeringsförutsättningar, säger statsministern.

– Och vårt budskap till Sveriges välfärdsarbetare är: Ni ska inte ha lägre löner, utan fler kollegor.

I talet nämnde statsministern dock inga siffror.

Varnade för klyftor

Statsministern inledde dock sitt tal med att varna för ökade sociala klyftor. Han pekade bland annat på ökande segregation mellan skolor och mellan bostadsområden.

– Många har inte en aning om hur deras medmänniskor lever bara några hållplatser bort. Det är farligt, mycket farligt, säger han.

Löfven hävdar att Sverige glidit isär det senaste decenniet och att okunskapen om varandra utnyttjas av så väl högerextremister och våldsbejakade islamister för att gynna sina egna agendor.

Svenska modellen

– Ska vi hålla ihop det land som nu glider isär, behöver den svenska modellen utvecklas, säger Löfven.

– Den svenska modellens framtid är i våra händer.

Enligt Löfven bygger den svenska modellen på tre delar: Att alla arbeter, en rättvis resursfördelning och en trygg välfärd. Han kallar de borgerliga partiernas förslag om lägre ingångslöner för ”fattiglöner” som hotar jobben.

Bort med mobilen

Statsministern pekade också på att regeringen gör investeringar i skolan, men tillade att det inte räcker för att vända kunskapsresultaten.

– Oordning skadar alla barns lärande, men framförallt de som har det tuffast. Så nu är det dags att få bort mobiltelefonerna från lektionerna och stöket från biblioteken, säger Löfven.

– Vi behöver föräldrar som ser till att även tonåringar går och lägger sig i tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer