Statsministerns presssekreterare bekräftar för SVT Nyheter att det handlar om att det är många som inte har möjlighet att delta i Almedalsveckan, och att Löfven ska hitta på något annat istället. Foto: TT

Löfven nobbar Almedalen: ”Svårt att resa och bo i Visby”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven skriver på sin Facebooksida att han inte kommer delta i den kommande Almedalsveckan. Istället ska finansministern Magdalena Andersson (S) tala på Socialdemokraternas dag.

”Genom åren har jag också haft ett stort utbyte av politikerveckan i Almedalen... Men många som inte arbetar med politik eller bor på Gotland känner, med rätta, att det är svårt att resa till och bo i Visby för att delta i diskussionen på plats.

Därför kommer jag göra något annat i år. Jag tänker ägna hela Almedalsveckan åt att träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka, men lik väl borde få sina röster hörda i politiken,” skriver statsministern på sin facebooksida.

”Många är förbannade”

Inlägget handlar om Löfvens Sverigeturné, som hade som fokus, ”det bortglömda Sverige”. Han skriver att han, under sin resa genom landet, stött på ilska från många människor. ”Många är förbannade på saker de vill förändra,” skriver han.

Statsministerns presssekreterare bekräftar för SVT Nyheter att utspelet handlar om att det är många som inte har möjlighet att delta i Almedalsveckan, och att Löfven ska hitta på något annat istället.

Genomför resa i Sverige istället

– Löfven deltar inte i Almedalsveckan. Han kommer att genomföra en resa i Sverige samma vecka för att besöka orter som normalt inte besöks av en statsminister, säger Odd Guterland, presschef hos statsmininstern.

Han tillägger att Löfven säkert kommer att besöka Almedalsveckan fler gånger, men inte i sommar.

”Första gången på tio år”

– Almedalsveckan har växt kraftigt de senaste 15 åren. Tidigare var det inte alls ovanligt att statsministern och flera partiledare uteblev. Men Almedalsveckan har blivit viktigare och så vitt jag kan minnas så är det här den första gången på tio år som inte statsministern är på plats, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator, Mats Knutson.

Finansministern Magdalena Andersson (S) kommer istället tala på Socialdemokraternas dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.