Visa alla (3)
Visa alla (3)

Löfven och Reinfeldt i duell i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

För första gången möttes Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) på tu man hand i en debatt i Aktuellt. Huvudrubriker för gårdagskvällens duell var jobben och välfärden.

– Du klarar inte ju av att både sänka skatten och investera i jobben samtidigt, sa Stefan Löfven i SVT:s Aktuellt. Vi måste ligga längst fram i den globala ekonomin, det kräver att vi har en efterfrågan i den privata sektorn och den finns bara om företagen kan rekrytera, och då måste vi ha en utbildad arbetskraft.

– Ni föreslår skattehöjningar på över 30 miljarder, svarade Fredrik Reinfeldt. Till det ska läggas vad vänsterpartiet och miljöpartiet vill göra, ni finansierar med det huvudsakligen bidragsutbyggnad, till det föreslår ni att många av de spärrar vi har satt in, för att försäkra att inte många ska gå långvarigt sjukskrivna, ska tas bort. Det riskerar de offentliga finanserna. Det ni tror att resurserna ska gå till, att finansiera skolan, kommer att gå till att finansiera sjukskrivna. Det är ingen bra väg att gå.

Skatt, jobb, välfärd och skola i fokus

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt skapade en rapp debatt i Aktuellt på måndagskvällen, där frågor om skatten i relation till jobb och välfärd stod i fokus. Skola och utbildning stod också på agendan:

– Vi satsar på skolan, vi ska ge alla barn en riktig chans att gå igenom skolan och det kräver satsningar, säger Stefan Löfven. Du kommer aldrig få råd med, Fredrik Reinfeldt, att både sänka skatten och satsa på skolan.

– Återigen, det är en massiv bidragsutbyggnad ni finansierar, säger Fredrik Reinfeldt. Vi är nog i grunden överens om att skolan behöver mer resurser. Men låt oss också konstatera att vi ser stora förändringar i skolan just nu, det märker alla föräldrar. Betygen kommer tidigare, vi har nationella prov och vi vill göra stora lärarsatsningar. Jag tycker också det är bra att vi har fått mer resurser till matematik i skolan och svenska för de som kommer utifrån och behöver mer undervisning.

– Den viktigaste reformen har ni inte råd med för att ni ska sänka skatterna, sa Stefan Löfven. Det viktigaste är att minska klasstorleken. Lärarna måste få mer tid med barnen, och då måste vi minska klasstorleken, men det väljer ni bort för att kunna sänka skatterna.

– Vi vill säkerställa att de extra satsningar vi gör på skolan verkligen når fram, sa Fredrik Reinfeldt. Vi har återupprättat den speciallärarutbildning ni tog bort vid er tid vid makten, och vi sa att nu vill vi ha fram 100 nya speciallärare varje år. Det är ett sätt att ge inlärningsstöd framför allt till unga som har svårt att hänga med.

Har aldrig duellerat förut

De båda partiledarna har mötts i de stora partiledardebatterna i SVT:s Agenda, men aldrig debatterat på tu man hand.

– Fredrik Reinfeldt behöver en uppgång i opinionen om han ska någon som helst chans i nästa års val, sa Mats Knutson i försnacket inför Aktuellt-debatten. Centerpartiet och Kristdemokraterna sackar fortfarande och Reinfeldt får allt svårare att framstå som ett regeringsalternativ, men saker och ting kan ändras snabbt inför valet så det är alldeles för tidigt att utropa en vinnare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet