Foto: TT

Löfven om Lövins besked: ”Tråkigt och oväntat”

Uppdaterad
Publicerad

Isabella Lövin (MP) lämnar politiken. Oväntat, enligt statsminister Stefan Löfven.
”Jag respekterar naturligtvis Isabella Lövins beslut, även om det är tråkigt och oväntat”, skriver statsministern till TT.

Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet och vice statsminister, har beslutat att lämna alla sina uppdrag. På Facebook skriver Lövin att hon vill ha mer tid åt familjen och sitt skrivande.

– Isabella Lövin fortsätter i regeringen ett tag till, men hon har redan gjort mycket för sitt parti och för vårt land. Hennes arbete har bidragit till att Sverige i dag är världsledande i klimatomställningen. Vi fortsätter som samarbetspartners och kollegor ett tag till, men när Isabella Lövin väl lämnar önskar jag henne allt gott”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) i ett uttalande till TT.

Bolund: ”Stöttar henne”

Språkrörskollegan och finansmarknadsminister Per Bolund hade informerats om beslutet sedan tidigare.

– Isabella är en otroligt stark kraft i politiken och har bidragit till många gröna lösningar. Jag kommer att sakna Isabella när hon slutar, säger Per Bolund till SVT Nyheter.

– Jag stöttar henne i beslutet som hon fattat men är ledsen över att förlora henne som kollega.

Eriksson: Få politiker är som Isabella

Peter Eriksson (MP), biståndsminister och tidigare språkrör, är inte förvånad.

– Jag tycker att det är synd. Vi har få politiker i Sverige som har en sådan resning och värdighet som Isabella. Vi behöver fler som kan stå över lägstanivåerna i den svenska debatten, säger Peter Eriksson till SVT Nyheter.

– Det är nu man avgör om man ska satsa nästa mandatperiod också. Vår nästa partikongress är nästa höst, bara ett år innan valet. Det är väldigt kort tid för ett nytt språkrör för att etablera sig. Att det kommer ett beslut nu är jag inte förvånad över.

Enligt Peter Eriksson har Isabella Lövin inte fått den uppskattning i Sverige som hon förtjänar.

– Hon har lyckats med viktiga uppgifter. förändringar i det europeiska utsläppssystemet och fiskepolitiken. Hon har gjort viktiga insatser. Internationellt är hon dock väldigt uppskattad.

– Det är en väldigt tuff situation att vara partiledare. Vi ser att debattklimatet i politiken vulgariserats och är man inte beredd att ställa upp på det så verkar det vara svårare att nå igenom i media idag. Vi har en problematisk situation i den svenska politiken. Det påverkar vilka politiker vi får och hur länge de kan sitta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.