Statsminister Stefan Löfven (S) organiserar om i regeringen. Ylva Johansson (S) får ansvar för regeringens etableringspolitik för nyanlända flyktingar. Foto: TT

Löfven organiserar om – Ylva Johansson ansvarig för integrationen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) organiserar om i regeringen och låter arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) bli ansvarigt statsråd för att samordna regeringens etableringspolitik för nyanlända flyktingar.

– Hon kan ta politiska initiativ som ligger på en annan ministers område. Den initiativrätten har Ylva, säger Löfven till Dagens Nyheter.

Han nämner utbildningspolitiken och bostadspolitiken som två sådana områden. Men han vill i en intervju med DN dock inte kalla Johansson för ny integrationsminister.

– Man får kalla det vad man vill, men det kommer inte att stå så på titeln. För mig är inte titlarna viktiga utan att vi får ett bra jobb gjort, säger Löfven till DN.

Han medger att regeringen haft svårt att föra en sammanhållen politik när det gäller etableringen av nyanlända.

”Styrka att ha statsministerns uppdrag”

– Nu behöver vi en helhetssyn på hela den här processen och att det är ett statsråd som är senior och som kan det här med regeringskansliarbetet.

”Det handlar om att bygga ett samhälle som håller ihop och ta strategiska beslut som minskar segregationen”, säger Johansson själv till DN. Hon tror inte att hon ska tvingas att fatta beslut mot andra ministrars vilja.

”Det är klart att det är en styrka att jag har statsministerns uppdrag att ta initiativ. Men jag ser inte framför mig att jag kommer att behöva köra över ministrar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.