Löfven öppen för att regera med Centern

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven är öppen för sätta sig i en regering tillsammans med Centerpartiet efter nästa val, men han vill först se hur den politiska ”spelplanen” ser ut efter valet. Det säger han i en intervju med SVT. 

Stefan Löfven säger att den senaste mandatperiodens samarbete med Centern, men även med Liberalerna, har fungerat väl och han inte utesluter att fördjupa det samarbetet efter valet 2022.

– Jag vill se hela spelplanen innan vi tar sådana beslut, men absolut, vi har haft ett väldigt bra samarbete, säger han.

Regeringsinvit från Annie Lööf

Centerledaren Annie Lööf uppgav i en intervju med Expressen häromdagen att partiet siktar på att åter bli ett regeringsparti efter valet nästa år och att man kan tänka sig regeringspartner både till höger och vänster.

– Vi är beredda att sitta i regering med både Socialdemokrater och Moderater. Det som styr oss efter nästa val handlar om vilka centerpartistiska politiska områden som vi får igenom, hur de andra partierna ställer sig till samarbete med ytterkanterna och valresultatet, sade hon.

Annie Lööf sade också att Centerpartiet inte kommer att ingå i en ny, borgerlig regering så länge Moderaterna är beredda att budgetförhandla med Sverigedemokraterna.

– Man kan inte samtidigt budgetförhandla med Centerpartiet om man också budgetförhandlar med Sverigedemokraterna, uppgav hon.

Statsministern säger att han är positiv till att Centern, precis som han själv, ”dragit en linje” mot Sverigedemokraterna.

– Det enda jag utesluter är ett samarbete med Sverigedemokraterna, de står inte upp för människors lika värde, säger Stefan Löfven.

Lägger sig inte i Liberalernas interna processer

Huruvida Stefan Löfven också kan tänka sig ett fortsatt samarbete med Liberalerna är statsministern lite mer förtegen om. Inte minst då Liberalerna själva om ett par veckor ska besluta om hur de ska se på eventuella regeringssamabeten och partiets förhållande till Sverigedemokraterna.

– Jag lägger mig inte i Liberalernas interna processer, säger han och tillägger att Nyamko Sabuni lovat att hedra januariavtalet inklusive ännu en budget i höst.

– Nu går vi till val som fyra partier. Efter valet vet vi hur spelplanen ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.