Statsminister Stefan Löfven och Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson. Foto: TT

Löfven: Samarbetar inte i något läge med SD

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu Sverigedemokraternas krav för att kunna rösta på regeringens budget.

Han avvisar alla tankar på ett samarbete mellan SD och S.

Sverigedemokraterna meddelade i dag att man tänker lämna besked på tisdag om huruvida man tänker fälla regeringens budget eller inte. Samtidigt publicerades ett öppet brev till Stefan Löfven från partiets vikarierande partiledare Mattias Karlsson på Aftonbladets debattsida, där han framförde en rad krav för att göra riksdagsledamöterna mer ”välvilligt inställda” till budgeten.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar på eftermiddagen för första gången kraven. Han säger till SVT Nyheter att ”Socialdemokraterna inte i något läge samarbetar med Sverigedemokraterna”.

”Delar in människor i vi och dom”

Även finansminister Magdalena Andersson (S) avvisar alla tankar på att regeringen skulle tillmötesgå kraven från SD.

– Vi förhåller oss inte till Sverigedemokraterna. Det är ett parti som delar in människor i vi och dom, ett parti med en sådan värdegrund kommer vi över huvud taget inte att förhålla oss till i något som helst läge, säger hon till TT.

Hur regeringen ska agerar, om budgeten röstas ned på onsdag i nästa vecka, vill hon inte säga i dag.

– Det finns olika alternativ men det kommer vi att återkomma till då, säger hon.

”En möjlighet för Löfven”

Det öppna brevet från vikarierande SD-ledaren innehåller tio områden där han vill se en förändrad politik, bland annat föreslås en minskning av asyl- och anhöriginvandringen med cirka 50 procent från dagens nivå.

Förslagen ska varken tolkas som en varning eller som något hot säger Mattias Karlsson till SVT.

– Det är en möjlighet för Stefan Löfven att gå oss till mötes. Vi förstår att vi inte får genomslag för allt vi vill, men om han kan gå oss till mötes en bit på vägen kommer vi att bli mer välvilligt inställda till budgetförslaget,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.