Foto: TT

Löfven: Skolvalet är bra – men segregationen ett växande problem

Uppdaterad
Publicerad

Under ett möte med Riksdagsjournalisternas förening på förmiddagen sa Stefan Löfven att friheten att välja skola i grunden är bra. Men samtidigt underströk den svenske statsministern att segregationen i skolmiljön är ett växande problem.

Stefan Löfven besökte under förmiddagen Riksdagsjournalisternas förening för att prata om aktuella frågor.

Och enligt den svenska statsministern är det bra att fritt kunna välja skola, samtidigt som han underströk att skolan måste bli mer blandad.

– I grunden är det bra att människor får välja, man ska ges den möjligheten, men nu är det inte alltid så fritt, eftersom alla inte kan välja. Sen har vi ett problem med segregation, något som OECD påpekat och vi ser själva att vi har en för ojämlik skola. Vi behöver ha en mer blandad skola.

LÄS MER: Så vill Fridolin att den svenska skolan ska bli mer jämlik

Men hur problemen ska lösas var inget Stefan Löfven var beredd att säga.

– Men vi har till exempel sagt att klasser inte ska behöva ta emot hur många nyanlända som helst. Det blir ett för stort åtagande om några skolor ska ta de nyanlända.

LÄS MER: Lärarnas riksförbund positivt till Fridolins förslag

”Har olika uppfattningar”

Löfven varnade under mötet också för vad motsättningarna kring budgeten kan leda till.

– Jag förstår att vi har olika uppfattningar, men om vi ska ta oss framåt så är frågan om man bara ska obstruera eller om man ska försöka hitta en lösning framåt. Annars så har vi ganska många besvärliga år framför oss.

Stefan Löfven påpekade att han direkt efter valet satt i samtal med de borgerliga för att söka samarbete men att de sade nej.

Samtidigt hänvisade han till att regeringen slutit flera viktiga överenskommelser med de borgerliga, bland annat kring energin och försvaret.

”Hyvling är fel”

Stefan Löfven tog avstånd från den så kallade hyvlingen som förekommer på arbetsmarknaden.

– Hyvling är fel, därför att man plötsligt helt ensidigt ändrar en arbetstagares anställningstid och därmed sänker inkomsten, det är fel.

– Vi vill först och främst att parterna löser det här så får vi se. Men hyvling är fel. Det är ingen framtid för svensk arbetsmarknad att den ena parten kan ändra arbetstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.