Löfven: Stoppa läx-rut

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) var tydlig i kvällens duell. Om han vinner valet vill han inte ha rut-avdrag till läxhjälp:

– Vi ska inte ha ett läx-rut som gör det möjligt för de vars föräldrar som har råd att köpa läxhjälp, utan här gäller det att se till att läxhjälp ges efter behov.

Fredrik Reinfeldt (M) betonade att han var överens med Stefan Löfven i många av förslagen. Bland annat fler speciallärare och mindre klasser. Men en sak de inte är överens om är rut-avdrag för läxhjälp.

S-ledaren sade att han går till val på ”att lägga lika mycket på skolan enbart som ni har i hela ert valmanifest” och att Reinfeldt har använt ”20 gånger mer för att sänka skatterna istället för att satsa på skolan”.

Val 2014

Men även i skattefrågan menar Reinfeldt att de till stora delar är överens.

– Du går till val på att acceptera 90 procent av de här skattesänkningarna. Du är med på våra skattesänkningar men du låtsas inte om det i debatter.

”Inte av ondo att man får välja”

Enligt Skolverket ökar skillnader mellan skolorna och att det är en följd av det fria skolvalet, att barn till välutbildade föräldrar söker sig till vissa skolor.

Stefan Löfven säger att han ser en konflikt i det men att det fria skolvalet ska behållas:

– Det är ju inte av ondo att man får välja. Men man ska inte välja bort en dålig skola. Det är därför vi behöver mer resurser till skolan.

– Vi har öppnat upp nu för kommuner att göra särskilda satsningar för det är kommunala huvudmän och kommunerna som styr över skolfinansieringen i Sverige, svarar Reinfeldt.

Reinfeldt säger också att han och regeringen vill satsa på mer svenskundervisning för utrikesfödda och mer matematiklektioner.

– Sedan har vi också sagt att vi bygger ut grundskolan så att den blir tioårig, säger Reinfeldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet